Ето, че театралният сезон започва с пълна сила. Повечето от театрите не само в София, но и в други градове у нас, вече могат да се похвалят с първите си изиграни постановки за сезон 2022/2023. В следващите месеци се оставяме в артистичните ръце на творците, които не се и съмняваме, ще ни подготвят незабравими моменти в театралния салон.

Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова, “Извънредно неудобно” и новото им представление за неудобните ситуации от живота

Когато положението стане “Извънредно неудобно”

За най-неудобните моменти разказват Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова в новото си представление

Вече можем и да изживеем някои от тях с най-новите постановки, които имаха своите премиери. Една от тях е "Инстинктът", която от миналата седмица пък се играе в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" във Варна. Любопитното за тази пиеса, написана от Анри Кистмекер, е че е първата поставяна изобщо на театралната сцена във Варна. Това се случва на датата 12.03.1921 г. и ето, че сега, малко повече то век по-късно, можем да я гледаме отново.

Тогава режисьор и изпълнител на една от главните роли е Стоян Бъчваров - именно човекът, на когото е кръстен варненският театър. Сред останалите актьори са били Михаил Богданов, Николина Бъчварова, Борис Митев, но кои са били останалите, така и не е ясно. За постановката "Инстинктът" пък, чийто автор е Анри Кистмекер, тогава вече станал известен и модерен автор от началото на XX век, няма информация да е била играна някога на друга сцена в България.

Снимка 587534

Източник: fccvarna.bg

Така театърът във Варна си остава първият и единствен дом на "Инстинктът" у нас. А новата, по-съвременна постановка, е пресъздадена благодарение на една жена, открила оригинала в Кралската библиотека в Брюксел.

Снимка 587535

Източник: fccvarna.bg

И добре, че е споделила находката си с варненския театър, за да се запознаем и ние с историята в пиесата. В центъра на този комедиен трилър са френският хирург Жан Берну и неговите близки. В прекрасни френски вили около Париж се заформя една интрига с изневяра, която се вплита в детективско разследване и оттам идват и въпросните "предизвикани инстинкти".

Снимка 587533

Източник: fccvarna.bg

Как се разплита обаче подобна драма оставяме да ни разкаже режисьорът на новата версия, Стоян Радев Ге.К. В ролите са основните персонажи пък са Велизар Емануилов, Недялко Стефанов, Миглена Везирова, Христина Джурова, Станислав Кондов и други.

Аскеер 2022 - кои са наградените тази година

Кои са наградените с Аскеер за 2022 г.

Цветана Манева получи наградата си за цялостно творчество по време на церемонията

Следващите дати за "Инстинктът" са на 4 октомври (вторник) и 25 октомври (вторник) от 19:00 ч. в Драматичен театър "Стоян Бъчваров", Варна. Цялата информация за представлението е тук.