Книгите от днешната селекция не са развлекателни истории, криминални романи или друго забавно четиво. Напротив - те изследват живота на три забележителни всяка по своему жени.

Снимка 554023

Източник: Киви

"Последното момиче"

Името на Надя Мурад стана известно за света през 2016 г., когато Амал Клуни в качеството си на адвокат я представляваше в дело срещу "Ислямска държава", в която обвинява организацията в геноцид, изнасилвания и трафик на хора. Две години по-рано бойци на ИДИЛ нахлуват в селото на Надя в Ирак, избиват мъжете и възрастните, и отвличат всички момичета. Впоследствие те са превърнати в секс робини на организацията, подлагани на системни изнасилвания, физическо и психическо насилие. Мурад успява да избяга, а в книгата си събира цялата си история, за да бъде "последното момиче в света с история като моята". 28-годишната Мурад е носител на наградата "Сахаров", както и на Нобелова награда за мир.

Изд. Киви, 21 лв.

Снимка 554021

Източник: Enthusiast

"Лиза. Пътуване с Багряна"

Боряна Дукова за втори път ни разказва за известна българска поетеса, след като ни запозна с Яна Язова в "Извън редовете. Романът на Яна Язова". Елисавета Багряна е белязана от хората, които са повлияли по някакъв начина на живота й, както и от местата, които е посетила. А те не са малко - някои от най-красивите й стихове се раждат в Рио де Жанейро, Париж, Белград. Дукова ни въвежда в отношенията на поетесата със съпруга й Иван Шапкарев, с големите ѝ любови Боян Пенев, Изидор Цанкар, Матвей Вълев, Александър Ликов, както и с хората, определили професионалния ѝ път - Йордан Йовков, Владимир Василев, Константин Константинов, Сирак Скитник, Дора Габе.

Изд. Enthusiast, 18 лв.

Снимка 554022

Източник: Колаж / Locus

"Истините, на които държим"

На български език съвсем скоро ще се появи автобиографичната книга на Камала Харис - настоящият вицепрезидент на САЩ. Тя е истински пример за американската мечта - родителите й са емигранти от Ямайка и Индия, а Камала от малка знае, че най-важното нещо в живота е истината. Затова и учи право, скоро след което става и окръжен прокурор на Калифорния. Известна като застъпник за средната класа, даващ глас на безгласните, по време на финансовата криза тя се заема с големите банки и запорите на имоти и успява да постигне историческо споразумение за работещите семейства в Калифорния. От борбата с престъпността до Белия дом - книгата е наръчник по решаване на проблеми, управление на кризи и лидерството в предизвикателни времена.

Изд. Locus, 20 лв.