"Истински добър човек, искрен, мил, нежен. С много тежко детство и минало, в което единствено книгите са нейното спасение. Жена с още по-тежко настояще, за която домът и семейството са всичко, а обичта е най-святото. Скромна, ранима, но много силна и решителна. Няма граници за нея, когато става дума за детето ѝ. Защото Кера няма да се предаде..."

#ИзбирамБългария: Силвия Петкова

#ИзбирамБългария: Силвия Петкова

Актрисата за простора във всяка област и сфера тук, за заминаването или оставането и за силата на българите

Ето точно така една от симпатичните (според нас) и талантливи български актриси Силвия Петкова описа героинята си Кера от сериала "Пътят на честта". Оказва се, че двете с нея си приличат по много неща. Но Силвия е "доста по-буйна, груба", признава, че реагира остро доста често и е прекалено експанзивна и емоционална.

Въпреки приликите в характерите, на Силвия определено не й е лесно да влезе в образа на Кера. През цялото време в ума й седи мисълта, че ето точно това ужасно нещо се е случило наистина. Още по-трудно й е било, защото всеки път си е казвала също, че "в този миг хиляди жени по света са в подобна ситуация, защото за съжаление... такава е действителността в съвремието ни".

Въпреки това, именно заради характеристиката на героинята и тежката й емоционална обремененост, актрисата няма много колебания, след като я канят да изиграе Кера. Сценарият - също.

За жалост или за радост, докато работи по "Пътят на честа", единственото, което Силвия прави на снимачната площадка, е да пази концентрация за тежките сцени. Няма много забавни моменти, просто защото всичко е било трудна. "Да пресъздадеш реалистично, искрено, достоверно и не преиграно толкова тежка житейска драма не е никак лесно. Отговорността е голяма."

По какъв начин "Пътят на честта" Ви предизвика - и като човек, и като актриса?

Като човек, голямо предизвикателство за мен беше интензивността, с която снимаме. Въпреки че имам голям опит в сериалите, такова темпо срещам за първи път. И ми беше любопитно дали ще успея да бъда професионалистът, който ми се иска да съм в подобен проект.

А като актриса - невероятно интересна и трудна роля е Кера. Не бях играла толкова сложен образ, поставен в толкова безчет ужасни човешки ситуации. Предизвикателство е дали ще се справя достойно със задачата.

Труден ли е за изминаване пътят на честта?

Според мен не би трябвало да е труден. Едно време за това са живеели хората - честта и достойнството са били най-важното нещо! За съжаление в днешно време има прекалено много изкушения, прекалено изкривена ценностна система, прекалено много амбиция за показност и повърхностност... Но ако човек е в хармония със себе си, не би трябвало да изминава труден път, за да се опази чист пред себе си и света.

Кера ли е най-предизвикателната роля, която сте приемали досега?

Всички роли, които изигравам, са огромно предизвикателство, защото имам отговорната задача да съживя нечий мисли, букви, думи, изречения, ситуации и да пресъздам жив човек.

Няма малка, нито пък лесна роля, според мен. Всяка героиня, която ми е била поверена, си я обичам безкрайно. Всяка една е предизвиквала и различни проявления в моя характер. Цялостно е предизвикателството - да се ровиш дълбоко в себе си, за да се превърнеш в някой друг.

Къде ще Ви гледаме в бъдеще?

Предстои премиера на пълнометражния филм "Пепел върху слънцето", който е дебют на режисьора Бо Калинов. Там си партнирам с Юлиян Вергов, Анастасия Лютова, Ирини Жамбонас и още куп прекрасни колеги.

Иначе, заповядайте на сцената на Театър "София" или следете кога ще гостуваме във вашия град със забавното представление "Кризисен център" на Шуменския Театър, където си партнирам с Ивайло Захариев, Ники Станоев, Юлиян Рачков и Иво Йончев.