"Твоите 25 причини да избереш България" е кампания на PwC България в подкрепа на младите и амбициозни българи. Целта й е да ги насърчи да останат в България, да натрупат опит и да постигнат завидни успехи тук. Ще го постигне чрез 25 едногодишни стипендии, стаж в престижна компания и менторство.

Три са причините, поради които Силвия Петкова продължава да избира България като място, където да живее. Първа е природата. Втората е вярата й, че нещата тук вървят към по-добро. И, третата: "Има толкова много простор за напредване във всяка област и сфера. Ако сме креативни, отворени и вярваме - може да сбъднем мечтите и да осъществим идеите си."

Последното напълно отговаря и на идеята зад "Твоите 25 причини да избереш България". Когато Силвия Петкова приема да бъде посланик на кампанията, тя го прави, защото вярва, че бъдещето на нашата държава е не в нечии други ръце, а в нашите.

"Бих искала да вдъхна кураж и вяра на младите талантливи гении, които все още не вярват в себе си и в Нас като общество. Защото ако интелигентните и можещи избягаме - всичко тук ще е обречено на простотия и шуробаджанащина."

Като всеки млад човек, и Силвия Петкова е имала онзи момент, в който се е чудела "да замина или да остана". При нея той е точно след завършването на НАТФИЗ.

Снимка 339786

Източник: Театър София

"Докато учех, отказвах да ида на бригада и да им мия чиниите на американците. Но когато завърших, осъзнах, че, всъщност, нито имам предложения от театри, нито свят съм видяла. Това е единственият безпътен момент, в който си мислех, че и чиниите все пак са нещо..."

Все пак Силвия Петкова не заминава. Не го прави, защото тук е шансът й да упражнява своята професия. Тук са семейството, приятелите, любовта й към дивата природа на България. А към тях добавя и още: "Езика ни. Вярата ми, че най-хубавото предстои. Вярата ми в Корените и това, че неслучайно сме се родили точно Тук."

Е, известно време мие чаши по софийските барове (кой не е - бел.ред.), но съвсем скоро идва и време за дебюта й на сцена.

"Днес знам, че ще стигна и до Щатите, но или за да снимам филм, или за да карам кънки по Оушън Драйв."

Снимка 339783

Източник: Театър София

Коя е мечтата, сбъдването на която оставя най-ярък спомен у вас към момента?
Да ме приемат в НАТФИЗ. Пък после даже и завърших.

А коя бихте искали да реализирате в близко бъдеще?
Бих искала да се науча да пиша сценарии и пиеси, за да мога да изливам себе си и да има още повече български филми и български заглавия в театрите.

Кое е най-силното и най-конкурентното качество, което младите хора на България притежават?
Българинът принципно е много силен. Мисля, че приспособимостта ни към всякакви условия на живот ни прави такива. Инати сме. Искаме ли нещо - ще го получим.