Векове наред легендата за чудовището от Лох Нес вълнува всеки посетител на Шотландия, както и всеки, който се интересува от подобни загадки. Тя е доста полезен "инструмент" и за туристическия бизнес на Острова, но това не означава, че почитателите на загадката не продължават да се множат.

Учените проверяват кой живее в езерото Лох Нес

Учените проверяват кой живее в езерото Лох Нес

Дали Неси си крие някъде там

През изминалия уикенд беше организирано поредното търсене на Неси, както и е известно съществото, което се предполага, че населява шотландското езеро. Около 200 доброволци са претърсвали в продължение на 48 часа Лох Нес.

От брега, на лодки и "въоръжени" с акустично оборудване, с което да засекат звуци от дълбините на езерото, те са претърсвали мястото за нещо необичайно и свръхестествено. За момента обаче нищо такова не е засечено, съобщават ВВС.

Алан Макена е доброволец от организацията Loch Ness Exploration и първоначално казва, че със сонар са били засечени четири необичайни звукови сигнала. "Всички много се развълнувахме, отидохме да проверим дали е включено на запис и видяхме, че въобще не сме включили устройството."

От ВВС припомнят, че първото споменаване на необичаен обитател на Лох Нес е през VII век, когато се твърди, че ирландски монах убива чудовище от река Нес. Съвременната легенда се възражда през 1933 г., когато управителка на местен хотел твърди, че е видяла подобно на кит същество в езерото.

Снимка 631597

Източник: iStock

Година по-късно се появява и най-прочутата "фотография" на Неси (заглавната снимка), която впоследствие е доказано фалшива. Направена е с помощта на глина и детска подводница.