В социалните мрежи сме се нагледали на какво ли не. От тях тръгват редица трендове, които излизат и извън границите на интернет пространството, а понякога крият сериозни опасности за здравето на тези, решили да ги следват.

Карло Акутис - “Божият инфлуенсър”, който е напът да стане светец

Кой е “Божият инфлуенсър” - момчето, което е напът да стане светец

Папа Франциск два пъти му е приписвал чудо

Поредният подобрен пример е с 24-годишна китайска инфлуенсърка. Пан Шиаотин буквално стана жертва на една тенденция с видеа, която се наблюдава от няколко години. Те се наричат "mukbang", произлизат от Южна Корея и идеята им е да изядеш възможно най-много храна на живо, докато последователите те гледат.

Е, Пан следва този тренд от доста време и това оказва сериозно влияние върху здравословното й състояние. Първоначално тя работи като сервитьорка, а социалните мрежи са й странично занимание, с което да си докарва допълнителни приходи. Но с натрупването на по-голям брой последователи решава да се отдаде предимно на него. А видеата, които прави, са почти изцяло свързани с консумацията на огромни количества храна.

Така тя стига до внушителните 300 килограма и развива редица заболявания вследствие на наднорменото си тегло. Но въпреки притесненията и съветите на своите близки и приятели, продължава да снима видеа, в които преяжда. В повечето случаи изяжда по около 10 килограма храна наведнъж или прекарва 10 часа в непрестанно ядене.

А едно живо включване на Пан Шиаотин от края на миналия месец се оказва последното й. Докато изяжда поредното огромно количество различни храни, тя просто колабира пред камерата и повече така и не се събужда - буквално умира от преяждане.

Официалната причина за смъртта на инфлуенсърката все още не е ясна, но се знае, че стомахът й е бил пълен с непреработена храна заради голямото погълнато количество и това е довело до деформации и фатални последици, обяснява Times of India.

Учени допълват, че подобни рисковани експерименти водят до значително повишаване на сърдечния ритъм, затруднено дишане, защото нуждите от кислород се увеличават, както се увеличават и нивата на кръвно налягане и инсулин. Прекалено много храна за прекалено кратко време може да доведе и до раздуване и спукване на стомаха, което е фатално.

Daily Mail пък припомня, че китайката далеч не е единствената инфлуенсърка, която трупа милиони последователи и пари чрез видеа, в които изяжда огромни количества храна. Повечето от тези създатели на съдържание са от САЩ, а през годините може да се проследи какви огромни вреди нанася тази напълно безсмислена тенденция върху здравето им.

Как влиятелен инфлуенсър създаде свой изкуствен клонинг и спечели хиляди

Как влиятелен инфлуенсър създаде свой изкуствен клонинг и спечели хиляди

Изкуственият интелект - нашето бъдеще

И смъртта на Пан Шиаотин не е изолиран случай - миналата година американецът Тейлър Клейдорм, известен с това, че яде странни консервирани и с изтекъл срок на годност храни, почина от сърдечен удар. Сами можем да се досетим за причината, довела до него. А решението е само едно - ако няма кой да ги гледа, те няма и да снимат подобни видеа.