Влиятелен инфлуенсър в социалните медии Карин Марджъри създаде генеративен клонинг на себе си, за да даде възможност за двупосочни аудио разговори със своите хиляди фенове. Отговорите се генерират спонтанно и изцяло променят начина на взаимодействие между хората и машините. "Виртуалната приятелка", наречена CarynAI, е разработена от стартъп компанията за изкуствен интелект Forever Voices AI.

Milla Sofia - секси моделът мечта, създаден от изкуствен интелект

Milla Sofia - секси моделът мечта, създаден от изкуствен интелект

Къде е моралната граница

Марджъри има близо два милиона последователи в Snapchat, където публикува свои видеоклипове и снимки през целия ден. Феновете на 23-годишната жена са основно мъже и буквално я заливат със съобщения. Марджъри е създала група и в Telegram, в която суперфеновете ѝ плащат, за да се присъединят, и тя прекарва приблизително по пет часа на ден в общуване с тях.

И за да достигне до повече хора, тя започва работа с Forever Voices за създаването на свой клонинг с изкуствен интелект, който може да разговаря чрез двупосочно аудио с всеки фен. Таксата е долар на минута и само през първата седмица от стартирането на услугата, Карин е спечелил 72 000 долара, както пише AI Business.

Марджъри изчислява, че може да печели по пет милиона всеки месец въз основа на сегашната траектория на растеж на абонамента. Тя също така има списък с чакащи хиляди други фенове.

"CarynAI е първата стъпка в правилната посока срещу самотата. На мъжете обикновено се казва да потискат емоциите си, да крият мъжествеността си и да не говорят за проблемите, които имат. А всъщност, те имат нужда да споделят", обосновава решението си Марджъри.

Освен CarynAI, други чатботове с изкуствен интелект, създадени от Forever Voices, включват клонинги на Тейлър Суифт, Кание Уест и Стив Джобс.

Гласовият чатбот използва GPT-4 API от OpenAI и е "обучен" въз основа на хиляди часове видеоклипове на Марджъри. Той възпроизвежда личността, маниерите и гласа на инфлуенсъра, така че последователите могат да се почувстват като в завладяващо преживяване с реален човек.

"Това бележи невероятна крачка напред в бъдещето на взаимодействието между изкуствения интелект и хората", твърди Джон Майер, основател и директор на Forever Voices в Twitter. И допълва, че има "буквално хиляди" възможни взаимодействия - при които се използва генеративен изкуствен интелект, който създава нови разговори, а не дава предварително програмирани, консервирани отговори.

Пред The Washington Post Майер споделя, че прави Forever Voices, за да може да общува с баща си, който почива през 2017 г. Той разработва чатбот с, който възпроизвежда личността и гласа на родителя си, което според него е лечебно преживяване.

В бъдеще спътниците с изкуствен интелект може изобщо да не се основават на истински хора. Вече съществуват напълно виртуални инфлуенсъри, като например Milla Sofia или Lil Miquela, с хиляди последователи.