Всяка година Академията за филмово изкуство и наука в САЩ отличава най-добрите продукции за изминалата година. За да спечели Оскар един филм се вземат предвид редица фактори и правила - като увлекателен сюжет, умела актьорска игра, майсторска операторска гледна точка.

Оскари и няколко скандала през годините, които ще се помнят още дълго

Най-големите изцепки на Оскарите

Случки, които ще се помнят дълго

Любопитно е обаче кой именно и как определя къде да отиде престижната награда. Това важно решение се взема от членовете на Академията. Те са разделени в категории, съответстващи на отделните клонове на филмовата индустрия. Мнозинството от тях са актьори - около 20%, като най-често те самите са носители на Оскар.

В последните години се появиха доста критики относно факта, че основната част от членовете са мъже, при това със светъл цвят на кожата и на на възраст над 60 години. Затова през 2020 г. 819 нови члена бяха поканени да се присъединят към Академията, включително и такива с подчертано различна сексуална ориентация.

Снимка 609809

Източник: iStock

За да получи номинацията "най-добър", всеки филм трябва задължително да се е появил през предходната календарна година и да е прожектиран в кината за най-малко седем последователни дни. Същите правила обаче не важат за чуждоезичните филми - всички онези, които не са на английски език.

Задължително услови е, продукциите да бъдат с продължителност над 40 минути, със стандарт 24 или 48 кадъра в секунда. Изключения са късометражните филми.

След като се разглеждат предложенията на всяка страна, се генерира кратък списък от 15 филма. Те биват внимателно изгледани и се избират само 5, които получават номинация за Оскар.

Снимка 609810

Източник: iStock

В първата част на вота, всеки член на Академията гласува по компетентност и принадлежност - т.е. актьори гласуват за актьори, режисьори за режисьори и т.н. Избраните в отделните категории също трябва да са максимум 5 на брой и да са подредени по предпочитание.

Вспоследствие, от посочените 5 предпочитания, се взема предвид само първото. И за да бъде номиниран за Оскар, даден актьор, филм или режисьор и трябва да е достигнал т.нар. "магическо число" - максималното, базирано на броя на гласувалите в съответната категория.

Въпросното число се изчислява по следния начин: броят на гласоподавателите се разделя на броя на кандидатите плюс един - в почти всички случаи 5 + 1 = 6. Ако броят на избраните с гласуване актьори например е 1200 души, "магическото число", необходимо, за да получи той номинация, ще бъде 200 (1200/6).

Снимка 609808

Източник: iStock

След като всяка категория е излъчила победител, следва втората част на вота, в която вече вземат общо участие всички членове. Отново се гласува - членовете изразяват само едно предпочитание за всяка категория. И събралите най-много гласове в този кръг печелят Оскар.

анкета

Кой заслужава да спечели Оскар за най-добър филм?

Виж резултати

"На Западния фронт нищо ново" 22.2%

"Аватар: Природата на водата" 15.0%

"Баншите от Инишерин" 15.4%

"Елвис" 13.2%

Everything Everywhere All at Once 5.1%

"Семейство Фейбълман" 3.4%

"Тар" 2.1%

"Топ Гън: Маверик" 17.9%

"Идиотският триъгълник" 5.1%

Women Talking 0.4%

Запечатаните пликове с имената на победителите се изготвят от независима организация извън Академията, с цел максимална обективност.

Джон Уилямс, “Семейство Фейбълман” и 53-ата номинация за Оскар на композитора

Кой е човекът с най-много номинации за Оскар

Номиниран е цели 53 пъти

Малко по-различни са процедурите за второстепенните категории като например анимационни и късмометражни филми, уточняват от Showbizz Daily. За всяка от тях се съставя специална, допълнителна комисия от членове, които са представители на всички клонове на Академията.