В неделя, 12 март, Холивуд ще отпразнува едно от най-важните си събития - нощта на Оскарите - церемония, която е едновременно и празник на изкуството на правенето на филми, и поздравително потупване по гърба за хората от индустрията.

Това е нощ на прочувствени речи, бляскави рокли и скъпи чанти, струващи над 100 хиляди долара. Въпреки внимателно хореографирания характер на събитието, винаги има няколко спонтанни момента - както добри, така и лоши. Миналогодишната церемония беше разтърсена (буквално) от шамара, който Уил Смит удари на Крис Рок,  но това далеч не е единственият скандал през годините. От Money Control подбира някои от най-големите изцепки на Академията през годините. 

Бойкотът на Марлон Брандо през 1973 г.

Това е един от най-противоречивите моменти в историята на Холивуд. Марлон Брандо печели статуетката за главна мъжка роля за "Кръстникът" и изпраща актриса, представяща се за индианка, с реч, написана от актьора, която е дълга цели 15 страници. Вместо да вземе статуетката, тя оставя водещия Роджър Мур да виси до нея крайно изненадан, с наградата в ръце, докато тя самата изчита "протестната нота" от Брандо.

"Той много съжалява, но не може да вземе тази награда и причината за това е начинът, по който се третират американските индианци днес от филмовата индустрия и в телевизията." След като се случва това, Академията забранява на заместници да взимат наградите на спечелилия.

Оскари 2023, Лейди Гага, "Hold My Hand" и защо няма да изпълни номинираната за Оскар песен

Защо Лейди Гага няма да пее на Оскарите

И ще присъства ли на церемонията въобще

Гол активист притичва през сцената през 1974 г.

Без съмнение скандална е постъпката на артистът и активист за равни гей права Робърт Опел, който изразява своето мнение, без да крие нищо, притичвайки гол през сцената по време на връчването на наградите Оскар през 1974 година. Шоуто е спасено от актьора Дейвид Нивън, който през това време има задачата да представи Елизабет Тейлър.

Водещият иронизира неловката поява на Опел с думите: "Е, дами и господа, това трябваше да се случи. Но не е ли наистина невероятно да си помисли човек, че може би единственият смях, който този човек някога ще получи през живота си, е в момента, в който се е съблякъл гол и е показал най-интимните си части?"

Пренебрегването на Спайк Лий през 1990 г. 

Откакто има награди, има и пренебрежения. Най-голямото от тях може би е през 1990 г., когато революционният филм на Спайк Лий "Прави каквото трябва" от 1989 г. не е номиниран за най-добър филм. Същата година Оскар за най-добър филм печели друг - "Да возиш мис Дейзи", който също представя расовите отношения, но по по-доброжелателен и приятен начин за бялата аудитория.

Пренебрежението е толкова грубо, че Ким Бейсингър му обръща специално внимание от сцената на Оскарите, докато връчва друга награда същата вечер. "Имаме пет страхотни филма тук и те са страхотни по една причина: казват истината. Но в този списък липсва един филм, който заслужава да бъде в него, защото по ирония на съдбата може да разкаже най-голямата истина от всички. И това е "Прави каквото трябва", са точните думи на актрисата. Лий, може би един от най-великите живи американски режисьори, обаче все още чака статуетката за най-добър филм.

анкета

Кой заслужава да спечели Оскар за най-добър филм?

Виж резултати

"На Западния фронт нищо ново" 22.2%

"Аватар: Природата на водата" 15.0%

"Баншите от Инишерин" 15.4%

"Елвис" 13.2%

Everything Everywhere All at Once 5.1%

"Семейство Фейбълман" 3.4%

"Тар" 2.1%

"Топ Гън: Маверик" 17.9%

"Идиотският триъгълник" 5.1%

Women Talking 0.4%

Обявяване на грешен победител през 2017 г.

"Стана грешка. "Лунна светлина" , вие спечелихте в категорията за най-добър филм." С тези думи продуцентът на "Ла Ла Ленд" от 2016 г. Джордан Хоровиц слага край на краткия си, но пълен с екшън мандат като носител на Оскар. Ах, славните дни на 2017 г., когато най-шокиращото нещо, което можеше да се случи на сцената на Оскарите, беше обявяването на грешен победител за най-голямата награда за вечерта. Колко наивни бяхме тогава.