Хората се познават по отношението им към животните. Ако приемем за вярно това твърдение, австралийското правителство изглежда е съставено от много добри хора.

В своя акаунт в Twitter, министърът на енергетиката и околната среда на страната - Мат Кийн, публикува снимки от специална кампания за спускане на храна от въздуха в засегнатите от пожарите региони.

Идеята е храната да бъде намерена от оцелели при бедствието животни, които са лишени от естествени източници на храна.

Снимка 461379

Източник: Twitter / Matt Kean

Едни от най-засегнатите от пожарите животни са дребните представители на семейство кенгурови, известни с неформалното име валаби (wallaby). Именно те са и кръстник на кампанията, наречена "Operation Rock Wallaby".

"Скалното валаби обикновено оцелява в пожарите, но те изпепеляват цялата растителност и животните остават без никаква храна в скалистите региони, които обитават", коментира Мат Кийн. "Дори преди пожара, популацията на валаби беше поставена под невероятен стрес, заради сериозната суша, което направи оцеляването им изключително трудно без външна намеса."

Снимка 461380

Източник: Twitter / Matt Kean

И така се стига до решението - изхвърлянето на тонове пресни зеленчуци над австралийската пустош, което според информация на местното издание 9News е една от най-големите операции от този вид.

"Когато можем, инсталираме камери, за да наблюдаваме дали животните се хранят със спуснатата от въздуха храна, както и за да наблюдаваме техния брой", допълва още Кийн.

Операцията ще продължи, докато местообитанието на симпатичните двуутробни се възстанови напълно, за да могат те да си набавят храна по естествен път.