Както гласи една популярна шега в книжните кръгове, жанрът "антиутопия" вече е преместен при този за съвременна литература. Затова и заглавията, боравещите с мрачните прогнози за близкото бъдеще на човечеството няма как да не ни вълнуват.

"Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии" с Рейчъл Зеглър и Том Блайт - какво да очакваме от филма на Франсис Лорънс

Какво да очакваме от "Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии"

Предисторията на "Игрите на глада"

В края на миналата година посрещнахме с въодушевление екранизацията по "Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии" - предисторията на "Игрите на глада", която ни връща десетилетия преди 74-те смъртоносни игри, в които Катнис Евърдийн (Дженифър Лорънс) влезе като доброволец.

В нея видяхме как младият и идеалистично настроен Кориоланус Сноу (Том Блайт е в ролята в "Балада за пойни птици и змии") се превръща в коравосърдечния президент Сноу (Доналд Съдърланд в първите четири филма от поредицата) на империята Панем.

Снимка 642467

Източник: Instagram/thehungergames

А сега отново се завръщаме в Панем, за да научим какво се е случило по време на 50-те Игри на глада. Това е онази година, в която Хеймиш (Уди Харелсън в първите четири филма) от окръг 12 печели игрите.

Своеобразното продължение на "Балада за пойни птици и змии" се нарича Sunrise on the Reaping ("Зората на жътвата"), както самата Сюзън Колинс съобщи. Тя казва, че е вдъхновена от идеята как много хора са управлявани от шепа други и каква е силата на пропагандата, цитират я EW.

Повече подробности за сюжета не са известни, но, както казахме, и това ни се струва достатъчно актуално предвид настоящата ситуация в света. Ден след новината за новата книга на Колинс дойде и потвърждението от Lionsgate за екранизацията й. Очаква се продължението на "Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии" да да излезе на екран на 20 ноември 2026 г.