Миналата седмица освен генерираното с изкуствен интелект изображение на папата, облечен в пухено яке, и едно друго обиколи интернет.

Изображението на папа Франциск, облечен в пухено яке, които заблудиха мнозина

Папа Франциск като модна икона

Истинско ли е изображението на папата в пухено яке

А именно - снимка на мъж, който позира гол, с панталони около глезените си, в планината Агунг в Бали, Индонезия. По-късно мъжът беше идентифициран само като Юрий и въпреки че се е извинил за постъпката си, ще бъде депортиран. Освен това ще му бъде забранено да посещава отново Индонезия за поне шест месеца.

Планината Агунг е най-високата точка на острова и се смята от индусите за дом на боговете. Това, разбира се, оправдава мнението на местните, че "няма извинение" за поведението на туриста, който прекрачи закона и не показа уважение към културата на страната.

След като Юрий публикува извинението си в Instagram на руски, участва и в специална церемония за прочистване на планината - ритуал, често провеждан от местните след подобни инциденти. А такива са се случвали и преди.

Снимка 612330

Източник: iStock

Миналата година канадският актьор Джефри Крейгън е депортиран от Индонезия, след като публикува видео, в което танцува гол на планината Батур в Бали. През 2021 г. пък стана известен клип на руска двойка, която прави секс на същата тази планина, пише BBC.

Предвид тези случки, едва ли има как да ни учуди решението на администрацията на провинция Бали да ограничи туристическия достъп до планините на острова. Според властите туризмът е прекомерен.

Тризнаците, които още с раждането си поставиха рекорд на Гинес

Тризнаците, които още с раждането си поставиха рекорд на Гинес

Кои са най-младите тризначки в света с рекорд

От друга страна обаче местните жители не са много убедени, че по-строгите правила за туризма са добра идея, тъй като преди пандемията той допринася с 60% за годишния брутен вътрешен продукт на страната.