Само с един жив човек, говорещ го свободно, N|uu е един от най-застрашените езици в света. Историята му е история на болка и трагедия, но също така и на голяма надежда и решителност. Заедно със семейството си и местни лингвисти, последният останал говорещ свободно на N|uu се стреми да поддържа пламъците на умиращия език, като го предава на новото поколение.

Витоша студио, Надя, Илей и защо две китайки да завършват българска филология в Пекинския университет за чужди езици

От Китай с любов към българския език

Две китайки - Надя и Илей, разказват на български за своята страна, за нейната история и настояще, култура, традиции и хора

N|uu е "щракващ" език, традиционно говорен от някои фракции на народа ǂKhomani от южната част на Калахари - пясъчна савана, която се намира в рамките на съвременните граници на Намибия, Ботсвана и Южна Африка. Те са клон на народа Сан, който живее тук повече от 20 000 години и са едни от най-ранните известни ловци-събирачи в Южна Африка.

Въпреки че N|uu е еволюирал на големи разстояния през вековете, езикът има дълбоки корени в място от света, което е неразделна част от историята на човечеството. Пет основни звука при щракване се използват в N|uu, включително едно уникално щракване, което се среща само в няколко много тясно свързани езици, наподобяващо звука от целувка.

В исторически план езикът предимно е говорен и слушан, а не е писан. С малко писмени доказателства, той не е оставил след себе си "хартиени следи", което прави историята и възрастта му много трудни за проследяване. Знаем обаче, че започва да има проблеми по време на идването на Британската империя през XIX век. Като част от бруталния си опит да контролират Африка, британците наивно поставят политически граници, много от които пресичат родните земи на хората.

"Местните се движеха през целия този регион между Южна Африка, Намибия и Ботсвана през цялото време. Тогава изведнъж тези хора дойдоха и започнаха да поставят огради и да казват, че трябва да имат документи за самоличност и паспорти", споделя пред IFL Science д-р Кери Джоунс, лингвист и директор на African Tongue - организация, която се стреми да запази и популяризира застрашените езици в Южна Африка.

"Това беше началото на смъртта по някакъв начин, защото започна да разделя хората. Семействата им бяха разделени", добавя тя. Наред с разпадащите се общности, Империята прави активни опити да отмени местните африкански езици в полза на английски и африкаанс - език, произлизащ от формата на нидерландския, донесен в Южна Африка от европейските протестантски заселници през XVII век.

Някои хора от Сан все още говорят за това как техните предци са били бити и дори убивани само защото са говорели N|uu. За да влошат нещата, местните са лишени от своята етническа и културна идентичност. Вместо да бъдат разпознати по истинската си етническа идентичност, като Сан, хората са поставени в основните категории: бели, черни, индианци и "цветни" (което означава хора със смесен етнически произход). След десетилетия на колониално управление и апартейд мнозина се страхуват, че езикът е изчезнал до края на XX век и никога повече няма да бъде говорен. Въпреки това, подобно на намирането на кълнове от отдавна изгубено растение в саваната, са открити говорещи на N|uu.

Кой е най-бързият език в света

Европейският език, който е сред най-бързите в света

Ето как изглежда топ 7

Чрез работата на социолингвиста д-р Найджъл Краухол и ООН в средата на 90-те години около 25 говорещи от общността ǂKhomani разкриват, че имат известна компетентност в езика N|uu. "90-те години бяха момент на огромен обрат и хората започнаха да се чувстват сигурни, за да излязат и говорят", казва д-р Джоунс.

"Имаше възрастни хора, които идваха и казваха: "Вижте, така или иначе ще умра скоро, така че не се страхувам да говоря. Ще ви уведомя: всъщност не съм цветнокож, аз съм Сан. И мога да го докажа, защото все още мога да говоря езика."

Езикът става ключов за доказване на тяхната самоличност. За съжаление, много от хората са в напреднала възраст и не след дълго умират, отнасяйки знанията за езика със себе си. През декември 2021 г. предпоследният говорещ N|uu почива, оставяйки само един човек с истински познания за езика: Оума Катрина Есау (Ouma Katrina Esau).

Макар и в по-напредналите години от живота си, Оума Катрина е прекарала последните няколко в усърдна работа за запазване на езика. Заедно с д-р Джоунс и други членове на общността, тя помага за създаването на цифров речник на езика N|uu. Проектът, който се разработва 20 години, се надява да действа като жизненоважно хранилище на информация, което ще поддържа езика жив.

Въпреки че никога не е имала възможност да се научи да чете, Оума Катрина работи с внучката си Клаудия Сниман, за да създаде детска книга N|uu. "Нейната внучка Клаудия може да говори езика. Не свободно, но като допълнителен език. Но тя е грамотна, а Оума Катрина не е грамотна, така че това е добра комбинация между тях", казва д-р Джоунс.

През май 2024 г. Оума Катрина става неразделна част от програма, която учи местни ученици на основите на N|uu. За първи път от десетилетия познанията по езика се предават на следващото поколение.

Малко вероятно е N|uu да бъде "майчин език" някога отново. Подобно на много традиционни езици, той е бил смазан от глобализацията и културната хомогенизация - тежки сили, които са изравнили много начини на живот. Под напрежението на този натиск около девет езика умират всяка година.

9 от най-странните и завладяващи езици, използвани някога на Земята

9 от най-странните и завладяващи езици, използвани някога на Земята

От баски до кипу

Разпиляването на културни богатства изглежда донякъде неизбежно през XXI век, когато печалбите и практичността са предпочитани пред нематериалното богатство. Въпреки това, както показва историята за опита за съживяване на N|uu, има дълбоко човешка нужда да поддържаме живи езиците, които използваме, за да разберем света и нашето място в него. Без тях губим малка част от нашата история.