Обожаваме музиката на австрийския композитор Волфганг Амадеус Моцарт, защото ни вдъхновява и мотивира да бъдем по-креативни и да вършим добри дела. 

Оказва се, че творбите на Моцарт действат изключително положително не само на нас, а и на микробите, които се хранят с боклуци.

Една от най-големите фабрики за преработка на отпадъци в Германия прави интересен експеримент. С помощта на специализирана уредба те започват да пускат произведения на Моцарт на микробите и установяват, че музиката увеличила скоростта и ефективността, с които микроорганизмите ядат боклука, пише в Тree Hugger.

Снимка 457973

Източник: iStock

Тази необяснима любов на микробите към творчеството на Моцарт всъщност влияе много положително на фабриката в дългосрочен план, като спомага за спестяването на стотици евро на ден.

От завода установяват че "Малка нощна музика" намалява месечните им разходи с цели 1000 евро. За тази цел обаче им е необходима още по-скъпа стерео система, която да пресъздава с максимална точност звука от концертите на австрийския композитор.

Снимка 457972

Източник: iStock

Въпреки че поддръжката на специалната уредба коства на завода около 400 евро на месец, има толкова голяма ефективност върху дейността на микробите, че изхарчените пари определено си струват, защото им спестяват много повече на ден. 

„Жокера“, Хилдур Гурнадотир и какво знаем за композиторката на музиката на филма

Да влезеш в ума на Жокера

Исландската композиторка Хилдур Гурнадотир, която стои зад музиката на филма