"Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" е вече по кината и ако вярваме на първоначалните планове на Том Круз, втората част трябва да се окаже и последна за франчайза.

Докога Том Круз иска да снима филми за "Мисията невъзможна"

Докога ще продължава с "Мисията невъзможна" Том Круз

61-годишният актьор няма спиране

И това е донякъде тъжно, защото вече 27 години - точно толкова изминаха от премиерата на първия филм, Круз влиза в ролята на Итън Хънт, за когото невъзможно не съществува като дума. 

Актьорът обаче се закани, че "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" ще си заслужава гледането и самият той е направил всичко по силите си, за да излезем от киното повече от доволни. Във филма Итън Хънт се изправя пред нова невъзможна мисия, от която зависи съдбата на милиони хора.

Снимка 625805

Източник: Форум Филм България

Дигитализацията и развитието на технологиите са довели до създаването на Същността - самообучаващ се изкуствен интелект, който е толкова могъщ, че може да създаде нов световен ред за отрицателно време. Разбира се, има такива, които искат да го контролират, а задачата на Хънт е да предотврати това да се случи.

Вече гледахме и споделихме какво да очакваме от филма, а сега ще съберем на едно място всичко най-интересно, което трябва да знаем за него според IMDb.

Премеждията

Още през 2019 г. Том Круз обяви, че иска да завърши франчайза с една история, разделена в два филма. И така снимките трябва да започнат в началото на 2020 г., но много бързо бяха прекратени. Защото точно тогава се случи пандемията от COVID-19.

Том Круз, "Мисията невъзможна 7" и защо актьорът се разкрещя на хора от екипа

Защо Том Круз обижда хора от екипа си

Какво се случи на снимачната площадка на "Мисията невъзможна 7"

След няколко месеца на много промени и приети протоколи за безопасност, продукцията продължи работа. Точно тогава обаче изтекоха записи, на които се чува как Круз крещи на хора от екипа, защото не спазват въведените мерки за безопасност.

Снимка 625810

Източник: Форум Филм България

За да тече работният процес гладко и хората да не се заразяват, актьорът дори е платил 500 000 долара, за да наеме круизен кораб, на който да настани целия екип. Но дори след края на снимките проблемите не приключиха.

Цели четири пъти премиерната дата бе променяна, като от оригиналната - 23 юли 2021 г., в крайна сметка ще видим филма чааак сега.

Новите лица

Том Круз, Саймън Пег, Винг Реймс, Ребека Фъргюсън и Ванеса Кърби са познатите ни от предишните филми лица. Към "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" се присъединяват и един куп нови персонажи. Като трябва да отбележим, че участие имат и двама българи - Захари Бахаров и Доротея Толева.

Снимка 625804

Източник: Форум Филм България

Но трима са тези, които правят най-силно впечатление. Първата е Хейли Атуел, която влиза в ролята на Грейс. За персонажа официално не се знае нищо, но от трейлърите и снимките става ясно, че мисията на Итън Хънт ще го срещне пряко с Грейс.

Двамата дори дрифтират по улиците на Рим, заключени с белезници за ръцете. Другото ново попълнение е Есай Моралес, който влиза в ролята на Гейбриъл - основният злодей във филма. Като изключим изкуствения интелект, разбира се.

Снимка 625822

Източник: Форум Филм България

Гейбриъл иска да направи така, че да подчини Същността на волята си и няма да се спре пред нищо, за да го направи. Интересното тук е, че ролята е била предназначена за Никълъс Холт, който обаче е трябвало да се откаже от нея заради ангажиментите си към сериала "Велика".

Това пък се оказа трета голяма роля, с която актьорът се разминава в рамките на няколко години. Първо не му се е получило да бъде Батман, а след това нещата са се разпаднали, за да участва в "Топ Гън: Маверик".

Снимка 625808

Източник: Форум Филм България

Пом Клементиеф е третото ново лице, като тя влиза в ролята на Парис. Лоша е и това личи от трейлърите, когато размахва застрашително тръба пред лицето на Итън Хънт, което означава, че ще се опита да направи мисията му още по-невъзможна.

"Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа" с Том Круз - какви са първи реакции за филма

Какви са първите реакции към "Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа"

След премиерата в Рим

Общото между Клементиеф и Хейли Атуел е, че и двете са участвали във филми на Marvel. Пом е Мантис във филмите за "Пазителите на галактиката", а Хейли - Пеги Картър - любимата на Капитан Америка.

Снимка 625821

Източник: Форум Филм България

Хенри Черни не е ново лице, но го споменаваме, защото ще го видим за първи път от 27 години отново във филм от франчайза. За първи и до момента последен път той се появи като Юджийн Китридж в "Мисията невъзможна" (1996 г.)

Най-опасната каскада в историята на киното

Том Круз е известен с това, че държи сам да изпълнява каскадите си. Нещо, което през годините му е коствало много травми. Така например си чупи глезена, скачайки от покрива на една сграда върху този на друга в "Мисията невъзможна: Разпад". 

В "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" актьорът е решил да надмине себе си. В продължението на няколко години се е подготвял да изпълни каскада, която екипът на филма определя като най-голямата и опасна в историята на киното.

Том Круз, "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" и каскада във филма, определяна като най-голямата в историята на киното

Том Круз и най-голямата каскада в историята на киното

Том Круз е велик

За нея Том Круз трябва да се засили с мотоциклет по специално изградена рампа и да скочи от скала. И го прави. Съвсем наистина. Въпросната скала се намира в Норвегия, а каскадата е заснета през септември 2020 г. при подновяването на снимките.

Снимка 625815

Източник: Форум Филм България

Цяла една година актьорът е прекарал в подготовка за каскадата, правейки десетки скачания с парашут и обиколки с мотоциклет по специално изградено трасе. Магията на компютърните ефекти е влязла в употреба само, за да изглежда рампата като скала, но всичко останало е съвсем реалистично.

анкета

Ще гледате ли "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа"?

Виж резултати

Да, заслужава си най-малкото заради каскадата с мотора 64.2%

Не, първите филми бяха по-вълнуващи 5.2%

Екшън като екшън 12.7%

Том Круз отдавна не ми е симпатичен 17.9%

Бюджет и времетраене

Това, което се знае за бюджета, е, че той е в рамките на около 290 милиона долара. Сума, нараснала значително заради пандемията, усложненията около снимачния процес и многото отлагания. Това го превръща в най-скъпия филм от всички шест от франчайза, излезли до момента. Също така е най-високобюджетния, в който Том Круз е участвал.

"Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа" с Том Круз и Хейли Атуел – какво да очакваме от филма

Какво да очакваме от "Мисията невъзможна: Пълна разплата – част първа"

Итън Хънт се впуска в последната си и най-опасна мисия

Със своите 2 часа и 43 минути (163 минути) "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" ще бъде и най-дългия филм от поредицата. Досега тази титла се държеше от "Мисията невъзможна: Разпад" (2018 г.), която спря часовниците на 2 часа и 27 минути (147 минути).

Режисьор на филма е Кристофър МакКуори, като това ще бъде трети пореден филм от франчайза, на който сяда на режисьорския стол. Преди това го направи за "Мисията невъзможна: Разпад" и "Мисията невъзможна: Престъпна нация".