ПРЕДИ ПУКАНКИТЕ

  • Времетраене: 2 часа и 43 минути
  • Режисьор: Кристофър МакКуори
  • В главните роли: Том Круз, Ребека Фъргюсън, Ванеса Кърби, Хейли Атуел, Винг Раймс, Саймън Пег, Есай Моралес
  • Бюджет: около 290 милиона долара
  • С какво да се подготвим: който и да е от филмите "Мисията невъзможна"

Колкото и да не ни се вярва, "Мисията невъзможна" излезе през далечната 1996 г. Оттогава, вече 27 години, Том Круз не иска да се раздели с героя си Итън Хънт. И днес, цели шест филма по-късно, продължава да ни убеждава, че колкото и отчайваща и невъзможна да изглежда дадена мисия, Хънт винаги се справя.

Безспорно, успехът на франчайза се дължи на Круз, на неговата харизма, но и на факта, че държи сам да изпълнява всяка една каскада - независимо колко сложна и опасна е тя. Нещо, което и преди 27 години, и сега не е много често срещано за актьори от неговия калибър в Холивуд. Повечето разчитат на дубльори, зелени екрани и магията на компютърните технологии. Не че специални и компютърни ефекти няма и във филмите за "Мисията невъзможна", но Том Круз и компания правят така, че те да не се забелязват лесно.

През 2019 г. актьорът обяви смелите си планове да сложи край на франчайза (или поне на активното си участие в него) с една история, разделена в два филма. Първоначалната идея бе седмият "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" да се завърти по кината през 2021 г., а осмият - година по-късно.

Снимка 625820

Източник: Форум Филм България

Е, впоследствие дойде пандемията и тези планове бяха така разбъркани, че ще видим седмия филм едва сега, две години след първоначално обявеното.

Поне към момента реакциите на критиците към "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" са повече от добри. Прогнозите за приходите в бокс офиса също са доста смели. Най-големите хвалебствия обаче отиват при високото ниво на екшън сцените.

А говорейки за екшън сцени, ще бъде същинско престъпление да не споменем тази, обявена за най-голямата и опасната в историята на киното.

Снимка 625812

Източник: Форум Филм България

Още в трейлъра ни е показано как Итън Хънт се засилва с мотоциклет и скача с него от скала. Следва свободно падане и отваряне на парашут. Е, цялото това нещо е съвсем истинско. Да, мотоциклетът не се движи по реални скали, а по специално изградена рампа, но бездната отдолу си е съвсем истинска. Самият Том Круз го управлява и изпълнява каскадата, която би могла да му коства живота, в случай че и най-малкият детайл се обърка.

Най-налудничавото е, че актьорът загатна, че за втората част готви нещо дори по-впечатляващо като изпълнение. Ето затова Том Круз е велик.

Но никой да не си и помисля, че това ще бъде единствената екшън сцена в "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа", която ще ни накара да захапем облегалката пред нас от кеф.

Снимка 625804

Източник: Форум Филм България

Във филма Итън Хънт приема поредната си опасна и невъзможна мисия, след като в "Мисията невъзможна: Разпад" (2018 г.) успя да спаси света за пореден път. Задачата и този път е сложна и обвита в много въпросителни. Но Хънт е свикнал да работи, без да знае цялата информация. Сега обаче е изправен пред може би най-силния и непредвидим враг до момента - изкуствения интелект.

анкета

Ще гледате ли "Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа"?

Виж резултати

Да, заслужава си най-малкото заради каскадата с мотора 64.2%

Не, първите филми бяха по-вълнуващи 5.2%

Екшън като екшън 12.7%

Том Круз отдавна не ми е симпатичен 17.9%

Същността, както е името му във филма, е самообучаващ се изкуствен интелект, който може да въведе нов световен ред само за секунди. Той е и доказателството, че колкото и хубаво нещо да са, новите технологии и дигитализацията са нож с две остриета. А и винаги ще се намери човек, който да иска да ги подчини на волята си. В случая това е Гейбриъл (Есай Моралес).

Надпреварата ще бъде безмилостна и изпълнена с много обрати, а всички - както добрите, така и лошите, ще са по петите на специален ключ, който може да се окаже най-ценното и важно нещо в света.

Снимка 625823

Източник: Форум Филм България

В цялата тази картинка са замесени и добре познати лица от предните филми като Илса Фауст (Ребека Фъргюсън), Лутър (Винг Раймс), Бенджи (Саймън Пег), Алана (Ванеса Кърби) и Юджийн Китридж (Хенри Черни), когото не бяхме виждали от първия филм.

Том Круз и някои от най-опасните му каскади във филмите за "Мисията невъзможна"

Том Круз е велик - пет от най-опасните му каскади за "Мисията невъзможна"

Актьорът иска зрителите да останат максимално доволни от екшъна

Без да издаваме нищо, ще кажем само, че се присъединяваме към вече споделените мнения, че Хейли Атуел - едно от новите лица във франчайза, успява да направи всяка сцена със свое участие, нейна. Същото в пълна сила важи и за други две дами - Пом Клементиеф и Ванеса Кърби.

"Мисията невъзможна: Пълна разплата - част първа" е по кината от 14 юли