Може би е заради приказката, но едва ли има човек, който да не иска да хване говореща златна рибка, която да му изпълни три желания.

Сладководните риби и с колко са намалели популациите им през последните 50 години

Ще изчезнат ли сладководните риби

Сладководните екосистеми са застрашени

Това предложение не е за изпускане, но за съжаление рибите не говорят. А и на златна трудно ще попаднем. Не и в Бърнсвил, Минесота, където един такъв улов се оказва по-лесен, отколкото да хванеш каквато и да било друга риба.

Но това се превръща в проблем. Защото местните масово пускат на совбода златните си рибки в близките езера, които доскоро са гледали в аквариумите си вкъщи.

От управата на града са помолили гражданите да спрат с тази практика, защото домашните им любимци се превръщат в гиганти, които застрашават сериозно екосистемата на езерата. И за да не си представим златни рибки убийци, уточняват, че размерите им достигат до топка за американски футбол.

Което всъщност си е доста за малката и невинна рибка. Според специалисти, рибките са се възползвали от значително по-голямото пространство, което предлага езерото пред аквариума, за да увеличат размера си няколко пъти.

Голямата им популация се дължи и на факта, че са много издръжливи, могат да преживеят замръзването на езерото през зимата, а продължителността на живота им да достигне до 25 години.

Звуците в океаните, шумовото замърсяване и как хората пречат на морските обитатели да комуникират

Как хората пречат на рибите да се "чуват"

Още един сериозен проблем - освен свръхулова и замърсяването с пластмаса

Според The Washington Post проблемът със златните рибки не е само на Бърнсвил, а и на други градове, в които се наблюдава засилената им популация. От People пък разбираме, че според законите в Минесота е забранено да се пускат домашни любимци на свобода, но очевидно това не може да спре местните.