Всеки иска да живее охолно и да не се притеснява как ще изкара до заплата. Но не всеки има волята и късмета да стане милионер. Не бива обаче само да завиждаме на хората, които са постигнали тази цел, защото тя изисква дисциплина и следване на стриктни правила - както за трупане на състояние, така и за поддържането му.

Ето няколко прости съвета от милионери как се пестят пари, които всеки от нас може да приложи, дори и в банковата си сметка да няма седемцифрена сума.

Правилото 50/30/20

Идеята тук е да разделяме приходите си в три категории. В първата са задължителните разходи, които няма как да не погасим - сметки, наем, кредит, транспорт, храна. За тях трябва да отиват 50% от заплатата.

Втората категория е на личните харчове - неща, без които можем, но искаме. Тук влизат всички покупки като дрехи и обувки, както и разходите за кино, вечери навън и пътувания. За тях можем да си позволим 30% от приходите си.

Снимка 436301

Източник: iStock

Останалите 20% са не по-малко важни и определено най-трудни за спазване. Те трябва да се спестяват. И е най-добре да отиват директно в банкова сметка, до която да нямаме достъп по всяко време.

Мисли за бедност

Трябва да избягваме изказвания от рода на: "Това е прекалено скъпо." Ако видим чанта, която много искаме да си купим, но струва колкото почти цялата ни заплата, това не бива да ни депресира, а да ни мотивира да работим повече, за да можем да си я позволим.

Приходи и разходи

Най-големият финансов проблем на мнозина е, че харчат повече, отколкото печелят. Затова и най-важното е да се разпростираме според възможностите си и да работим здраво, за да ги увеличим. А чак след като това е факт, да си позволим повече разходи.

Снимка 436303

Източник: iStock

Финансов план

Много е лесно да харчим пари, наистина. Но ако го правим безразборно, никога няма да можем да се наречем богати, дори и да имаме добри приходи. Нужни са ни конкретни финансови цели и ясни стъпки как да ги постигнем. Дългосрочните цели, като закупуване на жилище или кола, са още по-добри мотиватори.

План Б

В днешно време никога не бива да разчитаме само на един източник на приходи. Винаги трябва да имаме резервен вариант, който да ни осигури финансова сигурност. Затова е добре да открием скритите си заложби и да работим над тяхното развиване.

Благодарение на тях ще можем да разчитаме на себе си винаги когато е необходимо. Добре е и да разучим пазара и от какви специалисти има нужда. Не по-малко важни са и многото контакти, защото никога не знаем кой каква възможност ще ни предложи, пише Bright Side.

Намаления

Няма нищо срамно в това да следим промоциите в магазините и да се възползваме от тях. Все пак, така даваме по-малко пари за същите стоки, а остатъка можем да оползотворим по друг начин или да спестим. Стоките от първа необходимост можем да купуваме в по-големи количества, ако излизат по-изгодно. 

Снимка 436304

Източник: iStock

Кредитни карти

Да, много богати хора ги използват. Но ако ние не сме наясно как точно да го правим, по-добре да стоим далеч от тях, защото влизаме в един омагьосан кръг. Кредитните карти ни подтикват към необмислени покупки, които след това ни излизат и доста по-скъпо.

Инвестиции

Пасивните приходи са задължителни за милионерите. Част от парите, с които разполагаме, трябва да вложим като инвестиции, които могат да се възвърнат или удвоят с времето.

Три неща, които милионерите правят, за да станат милионери

Три неща, които милионерите правят, за да станат милионери

Какви са стъпките към 7-цифровата банкова сметка

Уорън Бъфет обаче ни съветва да не рискуваме на финансовия пазар, ако си нямаме представа какво се случва на него, а да се консултираме с експерти.