Мейвис Патерсън е 85-годишна баба от Галоуей, Шотландия. Тя обаче прекарва 85-ия си рожден ден доста по-различно от средностатистическа жена на тази възраст. Вместо да си почива вкъщи на дивана с книжка в ръка, тя кара колело 1609 км в памет на трите си покойни деца, всички от които почиват в рамките на четири години едно след  друго. Тази трагедия я мотивира да обиколи страната с колело и същевременно да събере 60 000 британски лири за изследване на рака.

Андрес Гарсия-Каро - 91-годишният дядо, който е топмодел в Европа

91-годишният дядо, който е топмодел в Европа

Пореден пример, че възрастта е просто число

Мейвис Патерсън, която е позната на многобройните си интернет фенове като баба Мейв, участва в набирането на средства за Macmillan Cancer Support в продължение на 20 години, като започва да събира пари за центъра след загубата на майка ѝ и по-малката й сестра от рак. Първоначално го прави като тича на дълги разстояния, но се налага да премине към колоездене през 50-те си години, поради здравословни проблеми.

На Мейвис не са ѝ чужди изтощителните физически предизвикателства. 85-годишната жена е обиколила с колело Канада и Америка и е изкачвала Килиманджаро. През 2019 г. тя завършва предизвикателство с велосипед от 1545 км и става най-възрастната жена, карала колело от Land"s End до John O"Groats. Това постижение й осигурява световен рекорд на Гинес, като същевременно събира 75 000 британски лири за изследване на рака.

Мейвис се изправя пред голяма трагедия, която я вдъхновя да приеме предизвикателството да кара колело на такива големи разстояния. През 2012 г. тя губи сина, който почива от инфаркт, а малко след това, през 2013 г., дъщеря ѝ умира от пневмония. През 2016 г. третият й син също загива при катастрофа. И трите й деца са около 40-те. "Когато децата ми починаха, просто не знаех какво да правя. Но колоезденето ми помогна много", казва Мейвис.

"Мисля много за тях, но трябва да се изправя срещу живота, така че поемам предизвикателствата, които са от голяма полза за мен. Последното, с което се справих, беше прекрасно, защото отвлече вниманието ми от децата. Колоезденето се превръща в начин да се справи със скръбта си. Оказва се и "терапевтично" за Мейвис, а споменът за покойните й деца я вдъхновява да постигне най-голямата си цел досега.

Мейвис започва колоезденето си в Mull of Galloway на 85 г. и е посрещната на финалната линия от аплодиращи фенове и нейния внук. Карането ѝ осигурява около 60 000 британски лири за Macmillan, отбелязват от Bright Side. Според говорител на центъра усилията на Мейвис означават много за благотворителната организация. "Знам, че да се качва на велосипеда й помага както физически, така и психически, но е необходима голяма решителност, за да постигне това, което тя направи на тези години."

"Мислех, че това е мъка, която никога няма... да преодолея", казва Мейвис във видео. "Да загубя всичките си деца беше най-тъжното нещо, което можеше да ми се случи. Въпреки това, поставянето на предизвикателства пред себе си й помага да се справи със загубата си по здравословен начин. "Когато карам колело, не мисля за тях толкова много", каза тя, "което е голямо облекчение за мен." Мейвис продължава да участва в набирането на средства за благотворителност и да предизвиква себе си по нови начини всеки ден.