Мери Ан, родена през 1874 г., израства в Източен Лондон с голямото си семейство - седем братя и сестри. След като завършва медицина, тя става медицинска сестра. По-късно се омъжва за Томас Беван и двойката се радва на щастлив живот заедно.

Малко след като се жени, с Беван се случват три неща: започва необичаен растеж и деформация на лицето, съпътствани от мигрена. Тези симптоми са показателни за акромегалия - заболяване, причинено от излишък на растежен хормон. Акромегалията възниква вследствие възникнали хормонални смущения след завършване на растежа на костите - затваряне на епифизарните фуги. Ако такъв скок в нивото на хормона настъпи преди това, смутената регулация води до хипофизарен гигантизъм.

Акромегалията трудно се диагностицира. Обикновено промените настъпват незабелязано, прогресират бавно, понякога с години. Най-често първите оплаквания са от промени в размерите на шапки, обувки, пръстени, промяна в лицето.

Сю Радфорд - жената, която на 48 г. има 22 биологични деца

Жената, която на 48 г. има 22 биологични деца

Една съвсем истинска история

По онова време обаче има много малко информация за това заболяване. Без лечение външният вид на Беван се променя драстично в продължение на пет години. И то до такава степен, че вече изобщо не прилича на себе си.

Въпреки това съпругът е до нея и я подкрепя до внезапната му смърт от инсулт през 1914 г., оставяйки Беван и техните четири деца да се оправят сами. С напредването на болестта зрението на Беван започва да се замъглява и нещата стават още по-трудни за нея, тъй като тя губи и работата си. Поради външния й вид за нея става почти невъзможно да си намери нова и печеленето на пари се превръща в основна борба за семейството, което не може да свърже двата края.

Когато вижда, че няма откъде да изкара никакви средства, за да изхранва децата си, тя решава да се запише за конкурса "Най-грозната жена", надявайки се да победи и да получи някакви пари за плашещия си външен вид. Побеждавайки 250 състезателки, тя в крайна сметка печели титлата и паричната награда.

През 1920 г. Беван е наета от известния шоумен от онова време Самуел У. Гумперц, за да бъде част от неговото шоу. До смъртта си през 1933 г. се появява в циркове, включително Dreamland Circus, където хората се присмиват на външния ѝ вид. Но Беван преглъща всичко в името на децата си, само и само да им осигурява храна и да плаща за образованието им.

Шона Рей - жената, която на 23 г. изглежда като 8-годишно момиченце

Тя е на 23 г., но изглежда като 8-годишно дете

Ожесточената битка с агресивна форма на рак на мозъка оставя редица последствия в живота й

Колкото и трагична да е историята на Беван, тя е отличен пример за това какво би направила една майка за децата си. Може и да е спечелила титлата "грозна", но е запомнена като една от най-любящите и красиви майки в историята, както отбелязват от Bright Side.