Земетресения, цунамита, климатични промени - между трите явления има тясна връзка и тя е известна на учените отдавна. Въпреки това природата не спира да ни изненадва и понякога е необходимо доста време, за дa може науката да даде отговор на някои въпроси - като например какво предизвика сеизмична активност в продължение на цели девет дни в голяма част от земното кълбо точно преди година.

Ще могат ли най-сетне учените да предвиждат земетресения

Ще могат ли най-сетне учените да предвиждат земетресения

Какво се случва месеци преди силен трус

В края на миналата седмица изследователи от Геоложката служба на Дания и Гренландия публикуваха доклад, в който говорят за "мегацунами", предизвикано от свлачище във фиорда Диксън в Гренландия вследствие на топене на ледове. Според тях, именно то е причината за рядкото сеизмично събитие, продължило девет дни през септември 2023 г.

"Напълно уникалното в това събитие е колко дълго е продължил сеизмичният сигнал и колко постоянна е била честотата", обясняват те. И поясняват, че в повечето случаи свлачищата и цунамитата произвеждат сеизмични сигнали, които обаче продължават само няколко часа и обсегът им е силно ограничен. А миналата година земетресения са регистрирани в световен мащаб, чак до Антарктика.

Именно това кара учените да вярват, че в основата на сеизмичната активност е огромното свлачище, при което близо 2.5 милиарда кубични метра скали и лед попаднаха във фиорда в отдалечената и необитаема земя. Този обем е еквивалентен на 25 пъти големината Емпайър Стейт Билдинг.

А в резултат на това свличане се образува мегацунами с височина почти 200 метра в своя епицентър. И съвсем скоро след него в най-близката изследователска база на остров Ела започват да получават сигнали за сеизмична активност - но такива, каквито досега не са отчитани. Те са на разстояние само 90 секунди едно от друго и така в продължителност на цели девет дни.

Тогава екипът създава модел, който показва как вълната се плиска напред-назад в продължение на цялото това време. И това е първото по рода си широкомащабно движение на вода за толкова дълъг период, обясняват учените. Но според тях няма да е и последното, защото се наблюдават все повече притеснителни промени вследствие на изменението на климата, пише CBS News.

Гренландия, топенето на ледовете и кога Световният океан ще достигне рискови нива

Топенето на ледовете в Гренландия е все по-притеснително

Какви са прогнозите на учените

Сред тях е изтъняването на ледниците, което води до свлачища. Арктика се затопля все повече и повече и честотата, а големината на подобни събития не спира да се увеличава - и ние не сме подготвени за всичко това, което предстои. Затова изследователите призовават за разработване на системи за ранно предупреждаване, за да се избегнат жертви и големи материални щети от следващи подобни природни явления, които вероятно ще стигнат далеч отвън ледниците.