Колкото и голям (или малък) да е страхът да не се разболеем от коронавирус, той е напълно естествен. Все пак смъртните случаи в целия свят са много.

Оказва се обаче, че понякога човек се разболява от коронавирус, оздравява, а страшното идва след това. Типичен пример за това е 70-годишният американец Майкъл Флор, който след повече от два месеца успява да пребори коровируса, но на едно доста солена цена.

Майкъл Флор е хоспитализиран с COVID-19 в Шведския медицински център в Исакуа, щата Вашингтон, където прекарва 62 дни. Когато бива изписан, той разбира, че трябва да плати на болничното заведение повече от милион долара, пише Time.

Коронавирусът, Великобритания и в кои ситуации правенето на секс там става незаконно

Когато сексът стане незаконен

Опитите на Великобритания да намали разпространението на коронавируса

Майкъл Флор e приет на 4 март в Шведския медицински център. След продължително лечение, по време на което е на косъм от смъртта, Майкъл най-накрая бива изписан на 5 май под бурните аплодисменти и възгласите на медицинския персонал.

Снимка 483674

Източник: iStock

Но щастието му, че е преборил коронавируса, бързо се помрачава, след като получава фактурата от 181 страници на стойност 1 122 501.04 долара.

"Трябваше да я погледна няколко пъти, за да съм сигурен, че виждам сумата правилно", разказва пациентът пред Time.

Фактурата описва подробно грижите, които са били полагани за лечението му и тяхната стойност.

Пациентът дължи 9736 долара на ден за стаята в реанимация, както и около 409 хиляди долара за превръщането й в стерилна стая за 42 дни заради коронавируса.

Снимка 483675

Източник: iStock

2835 долара на ден му струва респиратора за механична вентилация, използван в продължение на 29 дни, което прави 82 хиляди долара. Около 100 хиляди долара дължи за грижите на лекарите и сестрите, които изцяло са били ангажирани с него, когато е с опасност за живота в продължение на два дни, пишат от Seattle Times.

Сега Майкъл Флор разчита на разбирателство между болницата и застрахователите, като се надява, че те ще поемат по-голямата част от сумата. Междувременно излекуваният пациент споделя, че се чувства по-скоро виновен, отколкото благодарен, че е жив. 

Комарите и могат ли да ни заразят с коронавирус

Могат ли комарите да ни заразят с коронавирус

Мнението на експертите по въпроса