Екзотичните места като Карибите не са просто рай на земята, те крият и своите опасни тайни. Една от тях е манчинеловото дърво, на испански наречено "дървото на смъртта".

Известна е историята на радиолога Никола Стрикланд, която през 1999 г. заминава на почивка в Карибите и още първата сутрин отишла с приятелка на плажа да събират мидички и корали. Там, сред нападалите кокоси и манго, се търкаляли и малки зелени плодове, наподобяващи дребни ябълки, от които се носел сладък аромат.

Без много да му мислят, двете жени отхапали съвсем малко от плодовете и бързо започнали да съжаляват за това. Сладкият аромат бързо преминал в пиперливо, изгарящо чувство и гърлото им се стегнало до степен, в която едва можели да преглъщат. След осем часа ужасни болки, лимфните възли в областта на гърлото им се подули и станали болезнени.

Снимка 467868

Източник: iStock

За щастие, жените все пак оцелели, защото били погълнали съвсем малки частици от ужасния плод. Но в други случаи (с фатален край) консумацията на "ябълката" води до повръщане и диария, които причиняват смъртоносно необратимо обезводняване.

Не само плодовете на манчинеловото дърво са опасни, въпреки че те са най-честата причина за смърт в случая. Всяка част от дървото изпуска отровна млечнобяла течност, която причинява тежки изгаряния и мехури върху кожата.

Смята се, че най-отровното вещество, на което се дължат тези ефекти, е форболът, въпреки че течността, която се стича от цялото дърво, съдържа цял коктейл от токсини. Заради това, дори стоенето под дървото, докато вали, е много опасно и води до изгаряния.

Снимка 467869

Източник: arctic_whirlwind/Flickr

Има случаи, в които хора са получили тежки възпаления на очите и дори временна слепота, защото в очите им е попаднал дим от горящо манчинелово дърво. А само можем да си представяме какво би причинило вдишването на този дим.

На някои места тези дървета са обозначени с червен кръст или кръг около дървото, а дори и предупредителни табели, затова ако пътуваме в тропическите части на Северна и Южна Америка е важно да бъдем нащрек, за да не се превърне почивката ни в кошмар.