Познаваме Лидия Инджова от филмите "Love.net" (2011 г.) "Прелюбодеяние" (2014 г.), "Събирач на трупове" (2015 г.) и "Доза Щастие" (2019 г.). Всички те в момента могат да бъдат гледани в секцията с български филми на HBO GO.

В сравнение с последните изпълнени с филмови проекти години, последните няколко месеца са доста по-различни за Лидия - в началото на годината тя стана майка за първи път.

Два месеца по-късно пандемията блокира света, но специално за Лидия тя не носи някакви особени негативи - така или иначе трябва да стои в дома си в Белгия, където живее от няколко години. И нищо не се променя, освен че синът ѝ Мартин не спира да расте, без засега да може да се запознае на живо с баба си и дядо си в България.

За разлика от повечето си колеги, които се чудят как да уплътняват многото свободно време, което неочакваната ситуация отваря пред тях, на Лидия не са ѝ необходими допълнителни предизвикателства - бебето ѝ ги осигурява непрестанно.

А в малкото си лично свободно време тя си поставя цел - да гледа всички филми, които все не успява, нищо че отдавна си ги е набелязала.

Признава, че лесно се зарибява по сериали. Любими са ѝ класиката "В обувките на Сатаната" (Breaking Bad) и по-новият Fleabag. Но понеже сериалите изискват повече време, затова сега решава да се концентрира върху филмите.

Снимка 481199

Източник: NO BLINK

На първо място в списъка на Лидия са българските, след това белгийски, а след тях... "Не знам... карам ги по държави (смее се, бел. авт.)." Последният български, който вече е гледала, е "Докато спеше Ая" (2016 г.) на Цветодар Марков.

Може би не всички знаят, но Лидия завършва продуцентство и паралелно с актьорската си работа развива и филми. Затова и се надява през юли - "дано всичко е наред и отворят границите" - да иде в Алпите, за да снима малък проект, по който работи.

Лидия подкрепя инициативата на HBO България за създаването на секция с български филми, защото по този начин те ще продължават да бъдат гледани, а трудът на творците - оценен. Към момента в "Предложения от България" има 24 филма. Последният добавен е "Доза Щастие", в който участие има и тя.

Снимка 480014

Източник: HBO България

Седмица след премиерата си, филмът на режисьора Яна Титова вече е най-гледаното българско заглавие в HBO GO в седем страни.

Филмът е базиран на книгата "Падение и спасение" (изд. Жанет-45, 13.90 лв.), в която Весела Тотева описва борбата си със зависимостите, пътят, който трябва да извърви, и как успява да ги остави зад гърба си и да продължи напред. Лидия Инджова е в ролята на Бистра - сестрата на Весела.

Валентина Каролева, "Доза Щастие", HBO GO, българските филми и животът им след киното

„Доза Щастие“ – най-голямото предизвикателство за Валентина Каролева

Каква е съдбата на българските филми след премиерата им по кината

Как се стигна до участието в "Доза Щастие"?

"Доза Щастие" е много специален проект. Така го усетих още когато Яна (Яна Титова, режисьорът на филма - бел. авт.) ми се обади. Предложи ми ролята директно, без да минавам кастинг, което е страхотен комплимент за един актьор.

На първата ни среща Яна ми разказа за целия проект и за това колко бързо се развива. Разказа ми и историята на Весела Тотева, която аз не бях чувала, както и за това, че именно Валя (Валентина Каролева, бел. авт.) ще играе майка си - все сигнали, че "Доза Щастие" е специален филм. Такъв и се оказа.

Всичко беше планирано и организирано. Направиха така, че да дойда в България, защото Яна държеше аз да изиграя Бистра. Аз пък толкова харесвам Яна - и като актриса, и като режисьор. Тя прави много повече, отколкото се очаква по принцип от актьорите, вижда повече. Много харесвам късометражните ѝ филми. "88 MHz" за незрящия радио журналист Йордан Георгиев също е страхотен.

Заради всичко това исках да я подкрепя. Но имах желанието да го направя като творец, защото се възхищавам и на бързината, с която Яна прави нещата, и на душата, която влага, и на начина, по който успява да извади най-доброто от хората.

Снимка 481198

Източник: NO BLINK

Трудно ли се играе по сценарий, базиран на истинска история?

Особено чувство е. Да знаеш, че Бистра - първообразът на моята героиня, е някъде там, в публиката, и гледа филма; че написаното в книгата и сценария се е случило наистина...

Подходих много деликатно. С дълбоко уважение към героинята, която има реален прототип. Притеснявах се да не засегна някого. А най-трудно беше да внимавам и да защитя образа - във всяка сцена. Като актьор винаги си на страната на героя си, но при Бистра беше още по-важно.

Но все пак, филмът не е документален. Яна ми каза, че е доразвила образа и не искаше това, че е базиран на истинска човешка история, да ме ограничава. Затова и ми повтаряше, че не си приличам с истинската Бистра, че много от сцените са художествена измислица. Затова този образ е по-скоро виждане на Яна, а не документалистика.

Снимка 481197

Източник: NO BLINK

На какво се дължи успехът на "Доза Щастие"?

Много са елементите, но на първо място е фактът, че "Доза Щастие" е направен с любов. До този момент толкова мотивиран технически екип аз не бях виждала, наистина! И въпреки че "Доза Щастие" е филм, реализиран с ограничени финансови средства, екипът му вложи всичко от себе си. И това, според мен, се вижда и се усеща от зрителите.

От неговите създатели Яна, Алек Алексиев и Ники Стоичков разбрах, че реализацията му след края на снимките се е случила изключително бързо.

И докато на някои филми им отнема години, за да бъдат създадени, то пътят на този, от написването на сценария до излизането на екран, бе на висока скорост. Има една невероятна енергия, която някак се усеща.

Разбира се, важна е и самата история, както и фактът, че Валя влиза в ролята на майка си. Дори сега, от дистанцията на времето, само като го казвам, ме побиват тръпки - толкова е въздействащо. И Валя играе прекрасно. Просто виждаш, че е истинско. А заради режисурата на Яна филмът върви, разказва интересно, динамично, и художествената история те грабва...