Социалните мрежи се развиват бързо и лесно можем да усетим постоянният им стремеж да изненадват потребителите с нови функции. Като през известно време неизменно се появява нещо, за което всички говорят и споделят.

OpenAI, ChatGPT и изкуственият интелект, който може да измести Google

Изкуственият интелект, който може да измести Google

Мъск стои зад проекта

В момента това са аватари, създадени чрез изкуствен интелект, които почти всички инфлуенсъри споделят. Достатъчно е човек да отдели 4 долара, около 20 минути и да предостави 10 селфита. След това Lensa върши останалото, създавайки футуристични и различни по стил и тематика аватари, базирани на снимките.

Оказва се обаче, че тези аватари, на които хората се кефят и споделят, може да са крадени. Пред The Washington Post Джон Лам, който се занимава със създаването на дигитално изкуство, казва, че е виждал много хора, които намират по-добри версии на самите себе си в подобни аватари.

Но всъщност този изкуствен интелект взима от действителните работи на други дигитални артисти, обединявайки различни техники. Лорин Ипсъм твърди, че става дума за кражба на цветови палитри, текстури и дори индивидуални стилове.

Все малки детайли, които обаче правят тези аватари харесвани от хората. "Когато виждам аватарите, чувствам сякаш някой ме е ударил в корема. Това е като бърза мода, но за изкуството." Компанията, притежаваща Lensa, Prisma Labs, твърди, че аватарите се създават чрез неврона мрежа с отворен код, наречена Stable Diffusion. Което означава, че чрез база данни изкуственият интелект се научава как да прави всичко това.

Тази база данни се нарича LAION-5B и съдържа над 5 милиарда изображения, взети от различни източници в интернет пространството. Някои от тези изображения обаче са собственост на дигитални артисти, които не са дали разрешението си техните творби да бъдат използвани за подобни цели.

Оказва се, че за LAION-5B е съвсем легално да взима тези изображения въпреки авторските права, защото е изследователска организация с нестопанска цел. И при Stable Diffusion няма проблеми, защото e безплатен за всички и е с отворен код. Но при Lensa вече нещата са малко по-сложни, защото тя монетизира целия процес.

Джон Лам смята, че технологиите се развиват много по-бързо от законодателството и няма правен прецедент срещу това изкуствен интелект да използва данни и изображения, защитени от авторски права, за да създава и продава нови изображения.

И ако повечето хора и инфлуенсъри са впечатлени от аватарите си, то Магдалена Александрова, позната в социалните мрежи като Маги Сан, не е сред тях. В профила си в Instagram тя споделя своите аватари, но твърди, че води класацията по неразпознаваемост.

Но всъщност е радостна от този факт, защото се е успокоила, че изкуственият интелект не може да замени артиститe. "Това е бил вечният ми довод да си избера творческа професия, защото мислех, че произведенията на изкуствата не могат да бъдат уникално създадени от изкуствен интелект."

И меко казано не е е доволна от аватара си. "Но това не съм аз. Нямам такава гладка кожа, нямам азиатски финес, нослето ми няма намерение да минава процедури", допълва тя. Вместо това Маги Сан твърди, че би си поръчала рисунка от някои български артист.

Димитър Караниколов, Imaginary Shamans и серията фотографски портрети, направени от изкуствен интелект

Как се снимат несъществуващи шамани

Серията портрети на Димитър Караниколов

Да, така крайният резултат няма струва шест лева, но влогърката смята, че е много по-удачен вариант, защото по този начин се подкрепя "истински артист с уникален почерк и лично отношение".