Днес почти всяка жена поне веднъж е посещавала салона за красота, за да си тръгне оттам с красиво оформени и лакирани нокти. Маникюрът напомня съвременно изкуство, но истината е, че той има хилядолетна история.

Смята се, че още древните индийци са оцветявали ноктите си с къна по време на Бронзовата епоха, тъй като още тогава сред тях е бил разпространен обичаят върху кожата на ръцете да се рисуват красиви фигури с тъмното багрило.

Около 3000 години преди Христа или преди около 5000 години китайците също декорирали ноктите си, използвайки специална смес от пчелен восък, гума Арабика, стипца, желатин и белтъци от яйца, като към това добавяли сребърен или златен прах. Разбира се, маникюрът бил привилегия само на висшето общество. Те превръщали ноктите си в бижута и ги декорирали със специален емайл с рисунки.

Други народности също оцветявали своите нокти по същото време. Вавилонците са едни от тях, но това правели само мъжете, които отиват на война. Те се "лакирали" с фин прах от сулфид, като по-изтъкнатите войни били с черни нокти, а по-нископоставените - със зелени.

Снимка 403762

Източник: iStock

Открити са мумии с боядисани с къна нокти, както и такива, които имали ярко червен маникюр. В Египет, колкото повече власт имал даден човек, толкова по-червени нокти имал, като се твърди, че Клеопатра била с тъмно ръждиви нокти, боядисани със сок от растението къна (Lawsonia inermis). По-обикновените жени можело да оцветяват ноктите си само в пастелни цветове.

През Ренесанса и Викторианската епоха жените в Европа започнали също да оцветяват ноктите си и да ги декорират с бижута. Те използвали специални оцветени кремове за целта, като допълнително полирали ноктите си.

Снимка 403763

Източник: iStock

През 1916 г. бил създаден първият безцветен лак от Cutex. В началото на XX век, с развитието на автомобилната индустрия, се появили и цветни лакове за нокти. Първият бил създаден от френската маникюристка Мишел Манар, чийто работодател Чарлз Ревсон основал заедно с брат си компанията Revlon. Двамата започнали да произвеждат и продават първите цветни лакове за нокти през 1932 г. Скоро след това бил създаден и първият черен лак за нокти.