Кучетата може да са най-добрият приятел на човека и да успяват да ни умиляват, когато изпълняват команди, дават лапа, сядат или просто ни показват любовта си. Но да не забравяме, че те са на първо място животни, които имат и своите не особено приятни навици.

Кучетата, възрастта им и защо една кучешка година не е равна на седем човешки

Ето защо една кучешка година не е равна на седем човешки

Нова формула, с която определяме по-точно възрастта на домашния любимец

Едно от тях със сигурност е лигавенето. Дори да не сме собственици на куче, със сигурност сме виждали поне едно, на което му текат лигите до земята, дори пред него да няма някое апетитно лакомство. И се питаме каква е причината...

На пръв поглед, отделянето на слюнка е напълно естествен процес. В нея се съдържат храносмилателни ензими, които подпомагат преглъщането на храната, като междувременно се грижат за здравето на устната кухина.

Снимка 491612

Източник: iStock

Кучетата произвеждат повече слюнка, когато са в очакване на храна, развълнувани са или тревожни. Освен това, някои видове лечение също могат да окажат ефект върху нейното количество.

Сред по-притеснителните евентуални причини за увеличено слюноотделяне са поглъщане на вещества, които дразнят лигавицата на устата (лекарства с неприятен вкус, определени токсини), заболявания на зъбите, травма на слюнчените жлези, тумори, нарушения в преглъщането и някои неврологични заболявания.

Снимка 491614

Източник: iStock

Птиализмът (или хиперсаливация) при кучетата може да бъде симптом на голям брой здравословни проблеми - като започнем от коремно разтройство, минем през неврологично заболяване и стигнем до рак. Понякога обаче може да се дължи и на прилошаване при пътуване или поглъщане на някакъв предмет.

Затова, ако необичайното за домашния ни любимец отделяне на слюнка не е просто моментно явление, а ново състояние, трябва да се консултираме с ветеринар, който да намери причината за него. Особено ако непрекъснатото слюноотделяне е съпроводено с подуване около гърлото или вътре в устата, необичайно поведение, загуба на апетит, повръщане или друго неразположение, предава RD.

Котките, кучетата и как да предпазим домашните любимци от жегите

Как да предпазим домашните любимци от жегите

И за какво да сме нащрек

Разбира се, има и някои породи кучета, които са по-лигави от другите, в буквалния смисъл. Те не произвеждат повече слюнка, просто захапката им позволява тя по-лесно да изтича. Това са например мастиф, санбернар, нюфаундленд, блъдхаунд и немски дог.