"Истински детектив: тъмната страна" има тежката задача да запълни големите обувки, оставени от първи сезон, в който Матю Маконъхи и Уди Харелсън влязоха в ролите на детективи.

Трейлър на “Истински детектив: тъмната страна” с Джоди Фостър и Кали Рейс на HBO

"Истински детектив" се завръща - по-мрачен и с две жени на фокус

Трейлър на “Истински детектив: тъмната страна” с Джоди Фостър

Първият епизод ни запозна бегло с женското дуо Лиз Денвърс (Джоди Фостър) и Еванджелин Наваро (Кали Рейс), което ще бъде отговорно за разрешаването на мистериозната смърт на група учени.

Само той бе достатъчен, за да събуди интереса ни към Кали Рейс, която определено изглежда като повече от добър избор за партньор на двукратната носителка на Оскар Джоди Фостър.

Рейс успява с лекота да открадне всяка една сцена със свое участие и човек би казал, че има доста дълъг опит в киното. Но това далеч не е така, защото изначално 37-годишната американка не е актриса, а... боксьорка.

Родената в Роуд Айлънд Кали Рейс има индиански и африкански корени и започва с бокса още от 14-годишна. При аматьорите записва няколко значими успеха и през 2013 г. след тежък инцидент с мотор прави първите си стъпки при професионалистите.

През 2014 г. пък печели титлата на Международна асоциация по бокс, а през 2016 г. стъпва на върха, печелейки титлата на Световния боксов съвет (WBC), пише Men's Health. На ринга 37-годишната Рейс има записани 27 мача, от които в 19 е победила (пет с нокаут), в седем е загубила (със съдийски решения) и един е завършил без победител.

През цялата си боксова кариера Кали Рейс използва популярността си, за да дава повече гласност на един много наболял проблем - убийствата и изчезванията на жени от коренното население на Америка.

"Това е епидемия, която измъчва местните жени, откакто колонизаторите за първи път стъпват на нашата земя", казва Рейс пред Boxing Social през 2021 г. Силната ѝ позиция кара режисьора Джоузеф Кубота Владика да ѝ предложи главната роля в "Битка за справедливост" (2021 г.). За която пък получава номинация за Independent Spirit Awards.

Всъщност той се свързва с Рейс още през 2017 г. чрез Instagram. През следващите две години обаче двамата продължават с другите си дейности - тя тренира и побеждава противници на ринга, а той - режисира епизоди на сериали като "Наркос" и Fear the Walking Dead.

След това обаче заедно успяват да напишат сценария за филма, който е вдъхновен от различни аспекти от живота на боксьорката. "Той видя нещо в мен, което дори самата аз отказвах да видя", казва Кали Рейс за Владика, пише Los Angeles Times.

“Истински детектив: тъмната страна” – какво да очакваме от четвърти сезон на сериала на HBO Max с Джоди Фостър и Кали Рейс

Какво да очакваме от четвърти сезон на “Истински детектив: тъмната страна”

Джоди Фостър и Кали Рейс се впускат в мрака на Аляска, за да разследват случай, с който не всеки може да се справи

Всъщност Кали Рейс има голяма заслуга за популяризирането на женския бокс, защото именно неин мач е бил първият между жени, предаван на живо по HBO. Но на ринга не се е качвала от ноември 2021 г., когато записва поредната си победа. Въпреки това не е казала окончателно сбогом на бокса и смята, че може да надвие всеки противник. Остава да разберем и дали успее да реши заплетения случай в четвърти сезон на "Истински детектив: тъмната страна".