В края на миналата седмица беше пуснат първият трейлър на филмовата адаптация на една от най-успешните продукции на Бродуей - "Коктите".

Мюзикълът e по романа на Нобеловия лауреат Т. С. Елиът "Популярна книга за котките от Стария опосум" и представлява виртуозен синтез между три изкуства - музика, танц и поезия, пречупени през погледа на гениалния Андрю Лойд Уебър. Затова и е толкова удивително човек да го гледа на живо. Защото само така ще усети магията на града на котките и неговите обитатели. Но дали ще ни подейства така въздействащо филмът?

Това, което последва като реакция от страна на хората по света, след пускането на първия трейлър обаче, не беше удивление, а по-скоро дълбоко разочарование. 

Оказа се, че начинът, по който са представени актьорите в образа им на котки - полуреалистичен човешки облик с нечовешки елементи, предизвиква чувство на ужас у феновете на мюзикъла. Причината се крие в решението на режисьора Том Хупър.

Хупър използва дигитална технология, за да пресъздаде козината на котките и телата им, като същевременно оставя лицата на актьорите до голяма степен човешки. Така получените "хибриди" имат котешки уши и опашки, но човешки ръце и крака.

Затова и много от феновете на мюзикъла обвиниха режисьора за решението му, тъй като вероятно са очаквали да видят компютърни изображение на истински котки, които пеят и танцуват.

Явно Том Хупър цели да запази уникалността на персонажите, която се изразява във впечатляващите гримове и костюми, наподобяващи прочутите Jellicle Cats, описани от Т. С. Елиът в неговата поема и оживели на Бродуей.

Като оставим настрана визията на актьорите, има още една много съществена част, без която мюзикълът нямаше да има този световен успех. И това несъмнено е музиката. Защото магията на "Котките" се изразява в един очарователен хаос от невероятни костюми, музикални и танцувални стилове, отговарящи на характера на отделните котки.

"Котките" се състои от 21 музикални изпълнения, съчетани с изключителна хореография и по текстове от оригиналното произведение на Т. С. Елиът. Историята разказва за годишния котешки бал, на който котаракът Старият Дойтерноми (Джуди Денч) избира най-заслужилата котка, която ще се възнесе в Рая и ще се прероди.

Музикалните изпълнения, които съставят продукцията, всъщност са представянията на отделните котки пред старшия котарак, за да може той да направи мъдрата си преценка.

Кулминацията, разбира се, е световноизвестната балада "Memory", разказваща за живота на някога великолепната, но вече остаряла котка Гризабела, превърнала се и в символ на мюзикъла.

Вижте тази публикация в Instagram.

Meow meow meow Watch full cats trailer on my IGTV . @catsmovie

Публикация, споделена от Grizabella (@iamjhud) на

И тъй като това е най-емблематичната песен на "Котките", едно и от най-запомнящите се изпълнения и за Барбара Стрейзънд, очакванията, които имаме към Дженифър Хъдсън в ролята на Гризабела в новата филмова адаптация са просто огромни.

Чутото в трейлъра определено ни хареса и ни кара да вярваме, че благодарение на големия музикален и актьорски талант на Хъдсън, тя ще се справи в ролята отлично. Да не забравяме за доброто представяне на певицата в ролята на Ефи във филмовата версия на мюзикъла "Мечтателки". Още с излизането на дебютния албум на Хъдсън, издаден през 2008 г., тя спечели Грами и това - при положение че през 2004 г. се класира едва седма в американската версия на Music Idol.

Що се отнася до другите музикални изпълнения в трейлъра, за момента и при първи поглед към филма успяхме да чуем само малка част от инструменталната песен "Overture", с която започва мюзикъла "Котки".

Признаваме си обаче, че нямаме търпение и за останалите песни на котките в лицето на Макавити (Идрис Елба), Бъстъфър Джоунс (Джеймс Кордън), Ръм Тъм Тигър (Джейсън Деруло), Гъс Театралната котка (Иън Маккелън), Бомбалурина (Тейлър Суифт) и други. 

"Котките" и първи трейлър на филма

Първи трейлър на "Котките"

Новата филмова адаптация на мюзикъла излиза през декември

Премиерата на "Котките" за България е на 27 декември 2019 г.