Светът се променя с толкова бързи темпове, че все повече се говори за това как по-голямата част от съвременните професии в най-скоро време ще бъдат заместени от изкуствен интелект. И докато сега се чувстваме застрашени да изгубим работата си, може би е време най-накрая да започнем да оценяваме, че я имаме. И то дори още повече, предвид че в миналото са съществували доста професии, които днес ни се струват направо физически отблъскващи. Като например...

Придружител на монарха в банята

В продължение на векове е било немислимо монарх да посещава банята сам.

Всъщност работата на един щастлив аристократ е била да придружава и помага на краля или кралицата с всички дейности, които се извършват в банята.

Производител на струни за цигулка

Тази професия може и да не звучи като да е свързана с отблъскваща дейност, но в миналото тя наистина изобщо не е била приятна. Това е така, тъй като струните на цигулката са се правили чрез сплитане на нишки от овчи вътрешности.

Чак през XVII век тази практика е изместена, но и днес се намират музиканти, които имат специфичното изискване струните на цигулката им да са изработени по старомодния начин.

Ловец на плъхове

Плъховете отдавна си носят славата на разпространители на болести и затова през XIX век се налага да бъде заплащано на хора, които да ги ловят и убиват.

Понякога професионалните убийци са използвали кучета, но в доста от случаите са се справяли с проблема с голи ръце.

Производител на кибрит

Работата е включвала просто потапянето на дърво във фосфорен разтвор, но излагането на изпаренията, отделяни от него, е било наистина опасно.

Работничките са страдали от ужасно състояние, което е карало венците им да абсцесират, понякога до степен, че челюстта им е трябвало да бъде отстранена.

"Възкресител"

Когато през XIX век медицината е още сравнително нова наука, учените разчитат на т. нар. "възкресители", които са имали за задача да изкопават тела на мъртъвци за медицински изследвания.

Тази практика, естествено, не е била законна и затова е била добре платена. Някои "възкресители" дори са убивали, за да отговорят на търсенето.

Коминочистач

Коминочистачите често са били деца, тъй като са малки и лесно могат да се провират в тесни пространства.

Малчуганите е трябвало да почистват пепел и прах от комините - меко казано неприятна работа, която изобщо не е била безопасна, заради постоянното излагане и вдишване на токсични вещества.

Събирач на пиявици

През XIX век лекарите са използвали пиявици, за да лекуват болести, като идеята е била пиявиците да изсмучат замърсената човешка кръв.

Този вид червеи обаче не е бил лесен за намиране и затова професионални събирачи са имали тази задача. Пиявиците те са привличали дори със собствената си плът, пише Stars Insider.