Сватбите по принцип са хубаво нещо, но не и в случаите, когато нещата излизат от контрол и това води до смъртта на много хора. Буен пожар, вероятно причинен от фойерверки, изстреляни при празнуване на християнска сватба, поглъща пълна с гости зала в Северен Ирак, убивайки повече от 100 души и ранявайки 150 други. Броят на жертвите продължава да расте.

Според местните власти лесно запалимите строителни материали също са допринесли за голямото бедствие, което засяга намаляващото християнско малцинство в Ирак. Пожарът избухва в района на Хамдания в иракската провинция Ниневия. Това е предимно християнска област точно извън град Мосул, на около 330 км северозападно от Багдад, отбелязва NBC.

Няма официална информация за причината за пожара, но кюрдският телевизионен новинарски канал Rudaw излъчва кадри, показващи как фойерверки се изстрелват от пода на събитието и подпалват полилей. Има стотици хора с изгаряния в различна степен, сред които и деца. Става ясно, че булката и младоженецът са сред загиналите. Според един от пострадалите пожарът започва, докато двойката се подготвя за своя първи сватбен танц. "Те запалиха фойерверки", казва той. "Удариха се в тавана, който се запали. Цялата зала пламна за секунди."

Ахмед Дубардани, здравен служител в провинцията, разкрива, че голяма част от ранените са с много сериозни изгаряния. "Повечето от тях са напълно изгорени, а при някои от 50 до 60% от телата им са покрити с изгаряния."

Премиерът Мохамед Шиа Ал-Судани нареди разследване на пожара и поиска от служителите на вътрешните работи и здравеопазването на страната да осигурят финансова помощ на пострадалите.

Представители на гражданската защита, цитирани от Иракската новинарска агенция, описват облицовката на сватбената зала като силно запалим тип, която освен всичко е и незаконна за използване в страната. "Пожарът доведе до срутването на части от залата в резултат на използването на силно запалими, евтини строителни материали, които се срутват за минути, когато пожарът избухне", казва гражданската защита.

Снимка 635469

Източник: iStock

Не е ясно защо властите в Ирак са позволили такава облицовка да бъде използвана в залата, но на фона на корупцията и лошото управление, продължаващи две десетилетия след ръководената от САЩ инвазия, която сваля Саддам Хюсеин, не е изненадващо. Докато някои видове облицовки се правят с огнеупорен материал, експертите уточняват, че тези, които са се запалили в сватбената зала, не са проектирани да отговарят на по-строги стандарти за безопасност, така че не могат да забавят или спрат възможен пожар.

Подобен е и случаят с пожара в Grenfell в Лондон през 2017 г., който убива 72 души. Пожарът в Ирак е последното бедствие, удрящо намаляващото християнско малцинство в страната, което през последните две десетилетия е жестоко атакувано от екстремисти първо от "Ал Кайда", а след това от "Ислямска държава". Много християни бягат в Европа, Австралия или Съединените щати. Броят на християните в Ирак днес се оценява на 150 000, в сравнение с 1.5 милиона през 2003 г. Цялото население на Ирак е повече от 40 милиона.