Ако съдим за предстоящата ни кино година по месец януари, то се очертава да гледаме доста и все разнообразни заглавия. Ето някои от филмите, които ни очакват по кината в първия месец на 2024 г.

Ferrari

Годината започва с новия филм на Майкъл Ман, който се надяваме да не отстъпва по мащабност от "Авиаторът". Годината е 1957-а, а Енцо Ферари вече е легенда. Фалитът обаче дебне компанията, която той и съпругата му Лаура са създали. Проблеми съпътстват и брака й, белязан от загубата на едно дете и и амбициите им за друго.

Енцо решава да се справи с всичко това, като заложи бъдещето си на карта, а тя се нарича Миле Миля - легендарното автомобилно състезание в Италия. Участват Адам Драйвър, Пенелопе Крус, Шайлин Удли, Алесандро Кремона, Джузепе Фестинезе.

От 5 януари

"Нощно плуване"

Рей Уолър e играч от Висшата бейзболна лига, който е принуден да се пенсионира преждевременно поради дегенеративно заболяване. Той все пак се надява един ден да се завърне в професионалния спорт и убеждава съпругата си Ийв, че басейнът в задния двор на новия им дом е подходящо място за провеждане на физиотерапията му. Освен това ще е чудесно място за забавления на двете им деца Изи и Елиът. Луксозната къща обаче крия смъртоносна тайна, която може да завлече семейството на дъното.

От 5 януари

"Пчеларят: Смъртна присъда"

Джейсън Стейтъм е в главната роля в този екшън, което може да означава, че съвсем точно знаем какво да очакваме. Героят му Адам Кей е "пчелар" - кодово име за тайна организация държавни агенти, които се задействат единствено, ако става дума за екстремни ситуации, заплашващи държавната сигурност. Кей разкрива конспирация на най-високите етажи на властта, което го принуждава да се задейства и да повлече поредица от събития след себе си.

От 12 януари

"Обичам да те мразя"

Би и Бен и се мразят в червата и използват всяка удобна възможност, за да се заядат едни с друг. За това си има причина. Оказва се, че двамата са имали кратък флирт преди време, който не е завършил с добри чувства. А сега Би и Бен трябва да пътуват до Австралия за сватбата на сестра ѝ.

На празненството ще бъдат и последните хора, които двамата са очаквали да са там - бившите им гаджета. За да ги подразнят и за да постигнат целите си, двамата решават да се преструват на двойка. А в такива случаи хората осъзнават, че може би са един за друг... В главните роли са Сидни Суийни и Глен Пауъл.

От 12 януари

"Чума"

Любов, тайни, приятелство, предателство, вяра, страх и завист. Смъртоносната болест изважда на преден план различните лица на човешката природа в битката за оцеляване.

Филмът на Иван Владимиров е вдъхновен от разказа на Йордан Йовков "През чумавото", а в центъра му са чорбаджи Юрдан (Свежен Младенов), синът му Йоно (Матей Мичев) и момичето, за което той се кани да се ожени (Евелина Бибова). Георги Димитров и Владимир Шишков създават реалистични декори, като реставрират стари къщи в село Каменица.

От 19 януари

"Клети създания"

Така дългоочакваният нов филм на Йоргос Лантимос обещава да е поредния му експеримент със сатиричния жанр, като този път се намираме в бъдещето... условно.

Бела Бакстър (Ема Стоун) е млада жена плод на експеримент на ексцентричния учен д-р Годуин Бакстър (Уилем Дефо). Тя е жадна да опита всичко, което светът може да й предложи. Затова избягва от Бакстър с адвоката Дънкан Уедърбърн (Марк Ръфало), с когото тръгва да изследва петте континента.

От 19 януари