Лятото отмина, което означава, че ваканциите ни ще са по-редки. За сметка на това обаче можем да се отдадем на културни събития като музика, театър и кино. Ето и някои от филмите, които излизат на голям екран през октомври и си струва да гледаме.

6-те музикални събития на октомври

6-те музикални събития на октомври

Този месец слушаме на живо Postmodern Jukebox, Enigma, Virsky, Джордж Личели, BabaZula и Мери Бойс Бенд

"Лука"

Копродукцията на Белгия, Италия, Холандия, България и Армения е с участието на Джералдин Чаплин, която лично представи филма по време на София Филм Фест. Тя е в ролята на Генерала - единствената жена в крепост, в която едни мъже са затворени и се подготвят за пристигането на големия враг. Един от тях е Лука - млад войник, който няма търпение да се впусне в битка. Филмът на Джесика Удуърт е базиран на книгата "Татарската пустиня" на Дино Будзати, а в него участва и българският актьор Валентин Ганев. Художник-сценограф пък е Сабина Христова.

От 6 октомври

"Клети създания"

Така дългоочакваният нов филм на Йоргос Лантимос обещава да е поредния му експеримент със сатиричния жанр, като този път се намираме в бъдещето... условно. Бела Бакстър (Ема Стоун) е млада жена плод на експеримент на ексцентричния учен д-р Годуин Бакстър (Уилем Дефо). Тя е жадна да опита всичко, което светът може да й предложи. Затова избягва от Бакстър с адвоката Дънкан Уедърбърн (Марк Руфало), с когото тръгва да изследва петте континента.

От 6 октомври

"Луди пари"

Филмът е базиран на истинската история на Кейт Гил (Пол Дейно) - напълно обикновен средностатичстически американец със семейство, който решава да купи акции от магазините за видеоигри GameStop. Нещата добиват неочакван обрат, когато той споделя в социалните медии целия процес, както и парите, които започва да печели от акциите си. Примерът му е последван от стотици други хора, а действията им водят до нещо, което никой от големите акули на Уолстрийт не е очаквал.

От 6 октомври

"Екзорсистът: Вярващият"

Виктор (Лесли Одом-младши) е принуден сам да отглежда дъщеря си Анжела, след като съпругата му умира преди 12 години при земетресение. Един ден Анжела и нейната приятелка Катрин изчезват безследно в гората. Появяват се след три дни без никакъв спомен какво се е случило там. Когато обаче и двете започват да проявяват признаци, че са обладани от духове, Виктор ще трябва да потърси единствения човек, който може да му помогне - Крис Макнийл (Елън Бърнстин), чиято дъщеря също е била обладана от духове.

От 13 октомври

"Убийците на цветната луна"

Вече повече от година се говори за новия филм на Мартин Скорсезе и най-после ще можем да го видим и на кино. Ако разполагаме с четири свободни часа, колкото е дължината му. В тях е събрана историята на период, станал известен като Големия терор - през 20-те години на миналия век в Оклахома индианците осейдж стават баснословно богати, когато под земите им е открит петрол. Не са малко и белите американци, които искат да се доберат до богатството, а за целта са готови на всичко. В центъра на конфликта е Бил (Робърт Де Ниро) и племенникът му Ърнест (Леонардо ди Каприо), които се оказват на различна страна.

От 20 октомври