Още когато е едва на шест години, американката Ким Емънс-Нор вече е взела решението, че иска да стане професионален парашутист. За това я вдъхновява чичо ѝ, който е бил в армията и с негов стар парашут ѝ е показал магията на полета в небето.

Ал Блашки - 103-годишният американец, който скочи с парашут и подобри рекорд на Гинес

Да скочиш с парашут на 103 години

За адреналина няма възраст

"Помислих си, че светът току-що се е разкрил пред мен", спомня си сега 84-годишната Ким. От малка тя започва да мечтае да скочи с парашут, но се налага да изчака докато стане на 21 години, както изисква законът в САЩ. Четири месеца преди да навърши пълнолетие обаче, тя решава, че е твърде нетърпелива и фалшифицира подписите на родителите си. След това се отправя към Чикаго.

Ким Емънс-Нор споделя, че преди първия си скок не е чувствала нищо друго освен вълнение и решителност. "Не бях уплашена, разстроена или нервна. Беше вълнуващо", допълва тя. И въпреки че опитът ѝ не се случва по най-гладкия начин, тъй като се приземява далеч от мястото, на което би трябвало, момичето не се отказва.

Последват още няколко скока, а през 1961 г. решава да се пробва в първия женски отбор по скачане с парашут на САЩ. Присъединява се и още на следващата година заедно със съотборничките си печели златото на световното, в което тогава участват още 19 страни.

"Това беше първият път, в който Съединените щати бяха представени от жени на световно първенство и ние спечелихме златото", спомня си с гордост Ким Емънс-Нор.

Ким Емънс-Нор (вдясно)

Източник: Facebook / Kim Emmons Knor

Ким Емънс-Нор (вдясно)

Това, което прави постижението още по-специално, е, че вдъхновява много други жени също да се включат в този нетипичен (особено за времето си) спорт. Освен това все повече парашутисти започват да си поставят предизвикателството да направят 1000 скока в живота си. Самата Ким Емънс-Нор е напът да го изпълни. И ако успее, това би ѝ донесло отличието Gold Wings, с което покойният ѝ съпруг вече се е сдобил.

Засега американката има 542 скока, като планира да ги закръгли на 1000 до края на 2026 г. или началото на 2027 г., горе-долу когато се пада 88-мият ѝ рожден ден. Предвид напредналата ѝ възраст обаче, следващите скокове ще трябва да бъдат в тандем.

Кърт Щайнер - мъжът, който може да направи 88 "жабки" във водата

Мъжът, който може да направи 88 "жабки" във водата

Един забележителен рекорд

Нищо обаче не може да откаже Ким Емънс-Нор от целта ѝ. В интервюто си за The Sun U.S. тя твърди, че е по-мотивирана от всякога и винаги е била изключително упорита. "Ако не изпълните мечтата си, какъв е смисълът", пита реторично тя.