Когато Кейти Сара стъпва на снежния връх на спящата планина Сидли на Антарктика през януари 2018 г., тя прави огромен скок в книгите с рекордите.

Изкачвайки най-високия вулканичен връх на най-студения континент, авантюристката от Аделаида завършва рядкото постижение на алпинизма "Седем - седем" - което означава, че изкачва седемте континентални първенци, плюс седемте вулканични първенци.

50-годишната австралийка е едва осмият международен член на елитния клуб и първата жена. С опит в състезания за издръжливост, включително триатлон, маратонско бягане и скално катерене, планинското катерене сякаш е следващата естествена стъпка за Сара, разказват от The Advertiser.

Снимка 596274

Източник: YouTube / стопкадър The Advertiser

През последните 15 години част от постиженията на Сара в алпинизма включват изкачване на връх Еверест в Непал, Аконкагуа в Аржентина, Денали в Аляска и връх Килиманджаро в Кения.

Снимка 596272

Източник: YouTube / стопкадър The Advertiser

"Пословична съм с това, че не спирам да тренирам", казва тя. Нейните ежедневни тренировки са много интензивни, включително сесии с личен треньор до пълно изтощение, каране на ски в Северния полюс през април, дърпане на огромна гума нагоре и надолу по хълмовете на Аделаида. 

Снимка 596276

Източник: YouTube / стопкадър The Advertiser

Освен това Сара е майка на три момчета. Тя казва, че да си жена или майка никога не трябва да пречи на постигането на целите. "Да приемеш, че не можеш да направиш нещо само защото си момиче, не е опция. Ако аз мога да правя тези неща, ти можеш също."

Снимка 596275

Източник: YouTube / стопкадър The Advertiser

Според Сара няма причина жените да не могат да изкачат която и да е планина. Просто трябва да вярват в себе си, да се учат от грешките си и смело да продължават напред, колкото и да е трудно.