В разгара на най-бляскавия награден сезон сме. Преди седмица се вълнувахме покрай раздаването на филмовите Оскар, а тази неделя, 3 април, дойде ред и на най-престижните музикални отличия - наградите Грами.

Грами 2022, Володимир Зеленски, Оливия Родриго, Джон Батист и големите победители за тази година

Кой си тръгна с най-много награди Грами тази година

Всичко за 64-ата церемония в Лас Вегас

На тазгодишната церемония триумфира Джон Батист, който спечели пет статуетки от петте си номинации. Въпреки че джаз и ар енд би изпълнителят все още тепърва набира популярност, това не му попречи да грабне отличието за албум на годината със своя We Are.

Постижение, което несъмнено дава мотивиращ тласък в кариерата му и което ни кара да мислим, че можем да очакваме името му да става все по-разпознаваемо в музикалните среди.

Покрай успеха на Джон Батист се зачудихме дали пък има музиканти, които са се превърнали в иконични за времето си, но така и не са били удостоени със златен грамофон.

Оказа се, че такива има и за следните трима (двама изпълнители и една група) бяхме особено изненадани да разберем, че не са успели да си отмъкнат награда (досега).

Кейти Пери

Поп изпълнителката на хита "I Kissed a Girl" има впечатляващите 13 номинации, но за целия период на кариерата си, която стартира още през 2001 г., досега няма нито една спечелена награда. След всички вече шест издадени албума се надяваме на нов, с който певицата да може да се похвали и с отличие, освен с номинация.

Снууп Дог

Едно от най-разпознаваемите имена в рап музиката твори още от 1992 г. Въпреки 16-те си номинации, Снууп Дог така и не е печелил едно грамофонче - нещо, от което и ние сме разочаровани. Дори едва повярвахме.

Queen

Несъмнено една от най-великите групи за всички времена. Вечните хитове, които са създали, няма как да изброим на пръстите дори и на всичките си крайници, като само албумите в дискографията им са 15 на брой.

Джордж Шолти и  колко награди Грами е спечелил композиторът

Кой е човекът с най-много награди Грами

И вероятно не сме чували за него

Учудващо е, че имат едва четири номинации за Грами. Още по-невероятно ни се стори, че отличие не са получавали нито веднъж.