Чували сме за най-красивите обществени градини в света, за градини с най-много отровни растения, за най-хубавите градини с цветя в един цвят. Но не предполагахме, че на света има състезание и за "най-грозната ливада".

Какво да правим в градината през януари

Как да подготвим градината за пролетта

10 съвета за градинари

Печели го Кейтлин Мъри от Санфорд, Тасмания, като успява да пребори конкуренция от Германия, Хърватия, Канада, Франция, САЩ, Великобритания и Швеция. Всъщност състезанието се появява именно в Швеция преди две години.

"Най-грозната ливада" всъщност е инициатива на общината Готланд на едноименния шведски остров. През 2022 г. необичайната суша на острова я принуждава да вземе и необичайни мерки, за да накара хората да не хабят вода за поливане на тревата.

"Трябва да говорим за това как да пестим вода. Това е глобален проблем. Хората се чувстват длъжни да поддържат ливадите си зелени и окосени, а е много по-лесно да си кажат: Участвам в състезанието, няма да поливам тревата", коментира Мими Гибсон от община Готланд.

Снимка 649017

Източник: gotland.com

Победителката за 2023 г. Кейтлин от Тасмания е особено доволна. "Реших да направя мястото продължение на националния парк, до който се намира. Така имам още едно оправдание да не поливам. Някой полива ли Крейдъл Маунтин? Не. Планината се грижи сама за себе си."

Австралийката, която е самотна майка на четири деца, също така се радва на изобилието от диви животни в двора си - бандикути (вид торбест язовец), които копаят дупки и тунели, както и валаби от рода на кенгурата. Появила се е и ехидна.

Облечена в тениска с надпис "Победител в състезанието за най-грозна ливада в света", Кейтлин Мъри добавя пред Guardian, че се чувства облекчена от това, че няма да се налага да полива и поддържа ливадата. "Особено след като бившият ми съпруг си тръгна с косачката през 2016 г."