Студените дни на януари за идеалният момент, за да планираме градината си за идната пролет, защото за да има цветя в нея с настъпването на по-топлото време, трябва да се погрижим както за мястото, където ще растат, така и за самите растения.

Планиране

Снимка 334056

Източник: iStock

Винаги трябва да сме реалисти по отношение размера на градината и времето, което имаме на разположение, за да се грижим за нея. Pinterest, Instagram и други социални мрежи са пълни с велики идеи и информация за градинарите. Затова и те могат да бъдат безценни за намирането на нещо ново и интересно за нашето място.

Почвата

Снимка 334057

Източник: iStock

Дори и да има сняг, трябва да продължим да отстраняваме всякакви разлагащи се трайни насаждения от градината, за да предотвратим появата на охлюви през пролетта и за да позволим на пролетните луковици да се развият напълно. Трябва да подготвим празни купчини за компост, които са готови за употреба като мулч. Това ще обогати почвата и ще ни осигури здрави растения по-късно през годината.

Растенията

Снимка 334058

Източник: iStock

Трябва да се уверим, че продължаваме да поливаме поне два пъти седмично саксиите и контейнерите с луковици и растения вкъщи, които готвим за пролетта.

До преди една седмица, когато все още нямаше много сняг и времето беше сравнително топло (което ще се случи отново след няколко дни), можеха да се засаждат дървета и храсти.

Препоръчително е да премахнем старите листа на кукурякът, за да направим новите цветове по-видими, когато се появят.

Луковиците на растенията амарилис в саксиите у дома вече са се превърнали в красиви цветя на закрито. Други растения като зюмбюл, ирис и нарцис са налични предварително в повечето градински центрове и също могат да бъдат внесени в къщата, за да се готвят за пролетта.

Снимка 334062

Източник: iStock

Хубаво е да се проверят грудките на далията и да отстраним всички, които показват признаци на гниене. Трябва да се уверим, че остават сухи и не са изложени на замръзване.

Розовите храсти могат да бъдат подрязани, докато все още са спящи, като ги изрязваме точно над пъпката. Мъртвите клони също трябва да се махнат.

Глицинията позволява да бъде подрязана сега. Препоръчително е да окастрим издънките от две или три пъпки на страничен ствол за здравословен цъфтеж през пролетта.

Птиците

Снимка 334059

Източник: iStock

Градинските птици са активни през зимните месеци, но заради студа имат проблеми с намирането на храната. Хубаво е да се уверим, че хранилките им в градината ни са чисти и се допълват редовно с храна.