Винаги сме знаели, че на лекарите можем да разчитаме не само да ни спасят живота, но и да ни разкажат някоя и друга любопитна история от работата си с пациентите.

Турция и историята на жената, от която лекарите вадят 158 предмета от корема

Да ти извадят 158 метални предмета от корема

Истинска история от Турция

Една такава история не ни разказва, а направо ни показва д-р Катарина Куртеева, която е офталмолог в САЩ. В нейно видео в TikTok можем да видим как тя премахва няколко контактни лещи изпод клепача на пациентка, която очевидно е забравяла да ги сваля редовно.

По думите на лекарката пациентката е я посетила с оплаквания от болка в очите и замъглено зрение. За премахването на контактните лещи на Куртеева ѝ се е наложило да използва хирургическо устройство. Извадила е цели 23 лещи, залепени една за друга и престояли под клепача в продължение на цял месец.

@california_eye_doctor A rare occasion when someone "forgot" to remove contact lenses at night and kept on putting a new one in every morning. 23 days in a row!!! I got to deliver the contact lens bunch yesterday in my clinic. #drkurteeva #katerinakurteevamd #ophthalmologists #ophthalmologist #ophthalmology #ophthalmologyresident #ophthalmologistgram #eyedoctor #eyedoctors #eyedoctorfun #caleye #contactlenses #contactlens #contactlense ♬ original sound - Dr. Katerina Kurteeva, M.D.

Пациентката объркано казва, че не знае как може да е забравила толкова много контактни лещи в очите си. Опитната д-р Катарина Куртеева обаче има отговор на тази мистерия.

Тя обяснява, че тъй като контактните лещи се носят в продължение на много години (обикновено между 20 и 30 години) роговицата ни, която е най-чувствителната част на окото, губи чувствителността си. Това по същество е защитна функция и то напълно логична. В противен случай наистина бихме се притеснявали от носенето ежедневно на контактни лещи, все пак те са чуждо тяло в окото ни.

С времето "джобът на горния клепач става наистина дълбок", уточнява още д-р Куртеева и споделя, че в конкретния случай контактните лещи са успели да се скрият като купчина палачинки, надълбоко в най-малко чувствителната част на окото.

Лекарката признава също, че историята на пациентката ѝ е рядка, но я използва, за да разясни на хората как правилно да носят контактните си лещи, пише People. За да избегнем раздразнения и проблеми с очите, добре е да свикнем да слагаме и сваляме лещите си с всяко миене на зъбите - както сутрин, така и вечер.

Анестезия, пеницилин, нитроглицерин, противозачатъчни, диазепам - пет лекарства, които промениха света

5 лекарства, които промениха света

И какво се обърка

А относно възстановяването на пациентката д-р Куртеева казва, че то е било бързо и жената вече се е върнала към ежедневието си. Освен това с нетърпение отново ще сложи лещи. Стига само вече да се сеща да си ги сваля, бихме напомнили ние.