Да претърпиш корабокрушение и да се наложи да оцеляваш на самотен остров, като се храниш с намерени плодове и ловиш риба, звучи като история от някой филм. Понякога обаче действителността е по-странна и от филмите.

Остров Девън - условията за живот, почти като тези на Марс

Островът, който сякаш не е на тази планета

Като на Марс, но не съвсем

В неделята на Великден, 30 март, трима мъже тръгват с малката си моторна лодка от остров Половат към остров Пикелот. И двата острова са част от малък архипелаг в Тихия океан, който е част от Микронезия.

Шест дни по-късно жена се обажда на бреговата охрана, за да съобщи, че чичовците й не са се завърнали от дестинацията си. Пикелот се намира на около 100 морски мили от първоначалната точка, откъдето тръгват мъжете.

Започва търсене, организирано от центъра на бреговата охрана в Гуам, като впоследствие се включват и екипи от Япония. Всички те преброждат повече от 78 хил. квадратни морски мили, докато не забелязват корабокрушенците по най-необичания начин.

На плажа на малък остров забелязват думата Help ("помощ" от английски), изписана с листа от палми. "Това изобретателно действие се оказва съществено за насочването на спасителните екипи директно към местоположението им", коментира лейт. Челси Гарсия пред NPR.

Тримата мъже са спасени, като разказват, че са разполагали с храна и вода и са били в добро здраве, макар лодката им да е била повредена. След девет дни на острова те са били върнати в родния си остров в Тихия океан.