Зимните олимпийски игри в Пекин определено бяха едно от най-интересните спортни събития през последните седмици. Със своите забележителни участници с още по-забележителни истории, те успяха да ни развълнуват и накарат да се замислим за много неща.

Камила Валиева, Зимни олимпийски игри и постижението на руската фигуристка

15-годишната руска фигуристка, която постигна немислимото

Камила Валиева, за която всички говорят

От невероятните постижения, като двата златни медала в биг еър и халфпайп на 18-годишната Айлин Гу, до тежката и неочаквана загуби, като четвъртото място на 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева, за която всички продължават да говорят.

Сред историите, които определено ще запомним от Зимните олимпийски игри в Пекин, е и тази на австриеца Йоханес Щролц. Той спечели златен олимпийски медал в алпийската комбинирана надпревара. Забележителното е, че точно това направи и баща му Хуберт Щролц преди 30 години.

Така Йоханес и Хуберт Щролц влизат в историята като първата двойка баща и син, която печели златни олимпийски медали в алпийските ски. Хуберт Щролц е златен медалист от Олимпиадата в Калгари през 1988 г.

Айлин Гу, Зимни олимпийски игри, златен медал за Китай и защо е една от най-интересните участнички

18-годишната златна медалистка, за която всички говорят

Защо Айлин Гу е една от най-интересните участнички на Зимните олимпийски игри

Йоханес обаче дори успя да надмине баща си. Австрия спечели за първи път олимпийската титла в смесената отборна надпревара по ски алпийски дисциплини. Йоханес Щролц, Щефан Бренщайнер, Катарина Лийнсбергер и Катарина Трупе бяха най-добри в паралелния гигантски слалом на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Снимка 564380

Източник: GettyImages

29-годишният Щролц си осигури три медала в Пекин - един златен в комбинацията, един сребърен в слалома и един златен в смесената отборна надпревара. Така Йоханес стана най-успешният алпиец на игрите.

Камила Валиева, Зимни олимпийски игри, Катарина Вит, Ранди Гарднър, тестът ѝ за допинг и скандалът около участието ѝ

Скандалът около 15-годишната руска фигуристка продължава

Камила Валиева се оказа най-често споменаваното име на Зимните олимпийски игри

Най-интересното в историята на Йоханес обаче не са нито трите му медала, нито фактът, че повтори и дори подобри олимпийския успех на баща си. Преди олимпиадата Щролц дори не е част от националния отбор на Австрия. Причината е, че заради слаби и непостоянни резултати е определен като "неперспективен", пишат от Business Insider.

Снимка 564383

Източник: GettyImages

Това обаче в никакъв случай не го спира. Той продължава упорито да тренира и да кара ски, подкрепян и насърчаван от семейството и приятелката си. Всичко, свързано със състезателната подготовка, прави сам. Получава подкрепа и от отбора по ски на Германия, които му позволяват да тренира с тях.

Камила Валиева, Олимпийските игри в Пекин и кой е отговорен за психическото здраве на руската фигуристка

Кои са виновните за случилото се с Камила Валиева

Когато си малолетен, а някой друг взима решенията

Усиленият труд на австриеца обаче му се отплаща точно месец преди Олимпиадата. Тогава кариерата му се преобръща на 360 градуса. По време на слалома за Световната купа в Аделбоден, Йоханес Щролц прави невероятно спускане, благодарение на което записва и първа победа в кариерата си. Първата му победа след девет години състезания за Световната купа.

Снимка 564381

Източник: GettyImages

Именно тази победа на Световното му осигурява и квота за Олимпиадата в Пекин. А останалото завинаги ще остане в историята на Олимпийските игри като едно невероятно постижение.