Зимните олимпийски игри в Пекин вече са в разгара си и милиони хора по света са пред телевизорите, като с трепет следят как ще се справят едни от най-добрите спортисти в зимните дисциплини.

И ние не сме изключение, затова няма как да не дадем заслуженото възхищение на 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева, която с изпълнението си върху леда направи така, че всички да говорят за нея.

Във волната програма на отборната надпревара в Пекин 15-годишната състезателка скочи по безупречен начин четворен салхов (скок, наречен на името на шведския фигурист Улрих Салхов, който го изпълнява за първи път през 1909 г.). Така тя стана първата жена в историята, изпълнила четворен скок на Олимпийски игри.

Снимка 562649

Източник: GettyImages

Още по-забележителното е, че в програмата на Валиева имаше заложен не само един четворен скок, а цели три. Тя направи четворен салхов, троен аксел и четворен тоулуп (toe loop), който обаче не успя да завърши и падна. Въпреки това тя изпревари всички конкурентки с резултат от 178.92 точки, пишат от CNN.

Снимка 562650

Източник: GettyImages

Валиева е само на 15 години и е действаща руска и европейска шампионка. Тя е носителка на световни рекорди в кратка и волна програма.

Постижението на младата руска фигуристка не остана незабелязано и от Алек Болдуин, които изрази възхищението си от изпълнението на Камила Валиева в история в своя Instagram профил, не пропускат да отбележат от Daily Mail.

Снимка 562651

Източник: GettyImages

"Обичам Олимпийските игри, защото дори в такива пандемични времена планетата замръзва, за да гледа с възхищение как спортисти и артисти като Камила Валиева ни показват красотата на този свят само с изпълнението си. Песен. Поема. Картина", пише Болдуин, а Камила не пропусна възможността да му благодари отново в история, но в своя Instagram.