През уикенда изображение на папа Франциск, облечен в бяло пухено яке, обиколи социалните мрежи и убеди хиляди потребители да си мислят, че е истинско.

Папа Франциск, Ватикана, социалните мрежи и предупреждението за порното

Предупреждението на Папата за порното

“Изкушение в ръка”

Изображението, което обаче се оказва, че е генерирано от изкуствен интелект, за първи път е публикувано в Reddit в петък, 24 март, и е озаглавено The Pope Drip. Програмата, която го е създала, се нарича Midjourney.

Малко трябва на изображението с папа Франциск като модна икона да стигне и до Twitter, където да получи стотици хиляди харесвания, но и много хора, включително и знаменитости и високопоставени личности, да повярват, че е истинско.

Криси Тейгън например написа в Twitter: "Мислех, че пухеното яке на папата е истинско и не се замислих. Няма начин да оцелея в бъдещето на технологиите."

Програмата Midjourney е основана от Дейвид Холц през юли 2022 г. и използва изкуствен интелект за генериране на изображения, които създава на базата на текстови описания, предоставени от потребителите.

Така заблуждаващите изображения избухват в социалните мрежи, като сред най-известните са тези на бившия президент Доналд Тръмп, основателя на Tesla Илон Мъск и президента Владимир Путин.

Рания, папа Франциск и наруши ли йорданската кралица протокола за облекло на Ватикана

Наруши ли кралица Рания протокола на Ватикана

Какво облече за аудиенцията си при папата

Основателят на групата за разследваща журналистика Bellingcat Елиът Хигинс дори публикува в Twitter 50 реалистично изглеждащи изображения с Тръмп, арестуван, генерирани от Midjourney. Заради това обаче сега на Хигинс му е забранено да използва платформата, пише Business Insider.