Свикнали сме да приемаме кралица Рания като една от най-елегантните жени и истински пример за подражание в много отношения. В последните седмици обаче модните й избори, подобно на тези на кралица Летисия, събраха доста противоречиви реакции.

Кралица Летисия, полата с дупка, роклята с гол гръб и все по-спорните й модни решения

Критиките, които все по-често получава кралица Летисия

Започна ли да бърка с модните си решения

В края на миналата седмица йорданската кралица беше на посещение във Ватикана заедно със съпруга си крал Абдула II. Аудиенцията им при папа Франциск се състоя на 10 ноември. Сред обсъжданите теми е "диалогът между различните вероизповедания, мирното съжителство и защитаването на християнското присъствие в региона", се казва в официално съобщение на сайта на йорданския кралски двор.

Не темите, които кралят и кралицата са обсъждали с папата се оказват спорни в случая. А тоалетът, избран от 52-годишната Рания. Тя е в черна рокля с дължина под коленете и дълги ръкави с бели маншети на Diamondogs.

Косата си е покрила със свободно преметнат бял шал. И именно той ядоса някои хора, които стриктно следят правилата за дрескода във Ватикана.

Според тях всяка дама на посещение при папата, независимо дали е кралица, трябва да е облечена в черно и покрила косата си също с черно.

Изключение правят само онези, за които се отнася т.нар. privilеge du blanc - привилегия да носят бяло. Това са само кралици на католически държави, като например кралица София и кралица Летисия - майката и съпругата на испанския крал, както и принцеса Шарлийн от Монако.

Принцеса Шарлийн, принц Алберт и срещата им с папата във Ватикана

Принцеса Шарлийн и една среща с папата

Принцът и принцесата на Монако са във Ватикана

Според популярния Instagram профил за кралска мода Royal Fashion Police правилата във Ватикана са станали доста по-либерални с идването на папа Франциск и правилото за черните дрехи за жените на аудиенция вече не е толкова строго.