Всеки метъл фен познава добре обложката на емблематичния албум на Pantera - Vulgar Display of Power от 1992 г. Гневно, бунтарско насилие, изобразено чрез снимка с брутален удар в лицето.

3 книги за уикенда и за историята на Дейв Грол, Queen и Pantera

3 рок книги за уикенда

Историите на Дейв Гроу, Queen и Pantera

Но оказва се, че дълбоко вкоренената градска легенда за начина на заснемане на кадъра е невярна. Това твърди самият фотограф Брад Гийс. А легендата, разпространявана от години, гласи, че случаен мъж от улицата се е съгласил да бъде удрян многократно - за 10 долара на удар - за да бъде направен кадърът.

Самите членовете на Pantera доразвиват легендата за човека от улицата. Покойният барабанист Вини Пол е заявявал пред медиите, че мъжът е бил ударен 31 пъти, за да се направи изображението. Басистът Рекс Браун пък настоява, че ударите са били 32.

А истината е, че обложката на Vulgar Display of Power е резултат от професионална фотосесия, както обяснява Гийс пред Loudwire. И действителният, професионален модел на корицата изобщо не е бил удрян. Изображението е било обработено впоследствие, за да се създаде илюзията за движение.

"Искаха ръка, юмрук, която да удря дългокос мъж, а по това време дългокосите модели бяха изключително популярни", спомня си фотографът за инструкциите на Pantera. "Аз започнах да търся такъв и от агенцията Ford Model Agency ми се обадиха и казаха: "Хей, имаме дългокос модел, който идва от Лос Анджелис." Той дойде и беше идеален за снимките. Името му е Шон Крос. В крайна сметка станахме добри приятели."

Разказвайки още за изображението, което става корица на албума на Pantera, Гийс казва: "По онова време бях станал популярен със стила, който развивах - и който акцентираше на усещането за движение във фотографиите. Правех снимки и комбинирах стробоскопично осветление с волфрамов филм, а след това поставях скоростта на затвора на фотоапарата си на ниска скорост. Предполагам, че по тази причина групата ме потърси. Защото искаха да придадат някакъв вид драматизъм на това, което можеше да бъде просто обикновена картина", добавя още фотографът.

А колкото до създалата се впоследствие градска легенда, Гийс обяснява: "Чувал съм тази история и хората са ме питали много пъти. Но нищо от това не е вярно. Все пак моделът беше леко притиснат, факт, но никога не е бил истински удрян."

Кой е измислил името на Metallica - какво разкри Ларс Улрих по въпроса

Ларс Улрих разкри кой е измислил името на Metallica

Не е не е никой от групата

В същия контекст продуцентът на Vulgar Display of Power - Тери Дейт си спомня, че покойният китарист на Pantera Даймбег Даръл е направил макет на обложката с помощта на копирна машина, като е движил изображението по време на копирането, за да имитира движение. Много вероятно това също да е спомогнало за появата на легендата за ударения човека от улицата.