Лятото е към края си. А точно по това време на годината всички имаме нужда от малко мотивация и вдъхновение за покоряване на нови лични и професионални върхове.

Затова и този петък събираме шест мотивиращи книги - три наскоро излезли заглавия, които може да намерим в книжарниците + три завладяващи истории, които да чуем още сега, където и да се намираме. Защото са част от аудиокаталога на Storytel.

"Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще"

Ако трябва да дадем бързо определение на думата "визионер", със сигурност Илън Мъск ще бъде първото име, което изскача в ума ни. PayPal, Tesla Motors, SpaceX, SolarCity, Hyperloop са все негови творения. Той е и човекът, който иска да осигури сателитен интернет във всяко място на планетата. И да колонизира Марс, разбира се.

Снимка 544163

Източник: Storytel

Инженер и изобретател, непоправим мечтател и безстрашен предприемач, той наистина е личност, която вдъхновява. Книгата на Ашли Ванс е написана след близо 50 часа разговори със самия Мъск, както и след интервюта с над 300 човека. Ние пък ще я чуем с познатия ни (и толкова подходящ за тази история) глас на Ники Кънчев.

"Писмата на Джеф Безос"

Книгата на Стив Андерсън е опит за ясно обясняване на стратегията за успех на Amazon по необичаен начин. Авторът анализира всяко от годишните писма на Джеф Безос до акционерите на най-бързо развиващата се компания и извлича 14 основни принципа на растеж на Amazon.

Снимка 544161

Източник: Колаж / Кръг

Андерсън, който е експерт по технологии и управление на риска, ги разделя в четири цикъла: тестване, изграждане, ускоряване и увеличаване на мащаба. Според него всеки от тях може да бъде приложен към абсолютно всеки тип бизнес.

Изд. Кръг, 22 лв.

"Майната му! Да го направим!"

Няма как да не включим и третият визионер с космически амбиции (като Мъск и Безос), не се страхува да рискува и успява да изгради от нулата една мултимилиардна компания - Ричард Брансън. Самият той е автор на книгата, която описва професионалния му и личен път по интригуващ и забавен начин.

Снимка 544165

Източник: Storytel

Брансън признава, че никога не е бил от хората, които правят нещо "по книга", но пък е бил повлиян от вдъхновяващи хора, когато през 1968 г. основава Virgin. Кои са те и кои са ценните съвети за сбъдване на предприемаческите ни мечти ще разберем чрез гласа на Чавдар Манов.

"Спринт към победата"

За успеха и начините на постигането му можем да научим не само от личности, но и от компании. Джо Фостър е човекът, заел се да ни разкаже точно такава история - тази на създаването на неговата семейна компания, Reebok.

Снимка 544162

Източник: Колаж / Locus

В края на XIX в. семейство Фостър започва да се занимава с направата на ръчно ушити обувки за тичане и да снабдява с тях индивидуални спортисти, както повечето клубове от футболната лига в Англия. Маркетинговата визия на Джо ще му помогне да превърне Reebok в лидер на пазара и да предусети манията на 80-те - аеробиката. Книгата показва как малък местен бизнес може да се преобрази с помощта на точните продукти и далновидност.

Изд. Locus, 23 лв.

"Уроци по лидерство от монаха, който продаде своето ферари"

Microsoft, FedEx, IBM, General Motors са само част от компаниите, които използват съветите и стратегиите на Робин Шарма в развитието на бизнеса си. Това е продължението на "Монахът, който продаде своето ферари", в което отново срещаме Джулиан Мантъл - адвокатът, изоставил блестящата си кариера, за да потърси отговор на най-важните въпроси в живота.

Снимка 544164

Източник: Storytel

Той трябва да удари едно рамо на свой приятел, който е собственик на софтуерна фирма със сериозни проблеми. С помощта на уроците, получени от хималайските мъдреци, Джулиан ще го научи, че за да си лидер в бизнеса, първо трябва да си лидер на себе си.

"Будният ум: Как да развиваме ума си на всяка възраст"

Свързана ли е загубата на памет задължително с възрастта? Коя е най-добрата диета и храна за мозъка? Какво значение има движението за пъргавия ум? Защо някои видеоигри са по-ефикасни от традиционните лекарства? Има ли полза от широко рекламираните витамини и хранителни добавки?

Снимка 544160

Източник: Колаж / Обсидиан

Това само част от въпросите, на които д-р Санджай Гупта се опитва да даде отговор в тази книга. Като използва знанията си и най-новите постижения на невронауката, той създава 12-седмична програма, която да се погрижи както за тялото, така и за мозъка ни.

Изд. Обсидиан, 20 лв.