Последната седмица на август месец в България беше белязана от няколко гръмотевични бури и проливни дъждове на много места в страната. Една от лошите новини беше, че мълния уби млад мъж в София.

Снимка 544587

Източник: iStock

По този повод си припомняме кои са основните съвети за безопасност при гръмотевична бурия, ако тя ни хване навън, споделени от главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

  • Ако сме сред природата, трябва да стоим далеч от високи дървета, както и от електропроводите. В никакъв случай не трябва да докосваме или да лягаме на земята - най-безопасната поза е да клекнем и да прилепим плътно тялото към краката си.

  • Ако сме с велосипед или мотоциклет, трябва да слезем и да се отдалечим от него. Металните предмети привличат гръмотевиците - това е и причината да избягваме да сме близо до метални конструкции, огради, парапети, стълбове.

  • Ако сме до река, езеро, море или се къпем в тях, трябва незабавно да излезем и да се отдалечим от водоизточника.

  • Ако пътуваме с автомобил, най-добре да спрем или поне да намалим скоростта до минимум. Прозорците трябва да са затворени, а антената - свалена. Според Съюза на българските автомобилисти, автомобилът ни е най-сигурното място по време на гръмотевична буря, защото играе ролята на Фарадеев кавез.

  • Ако пък сме вкъщи, в офиса или на друго закрито място, трябва да затворим всички врати и прозорци, и да изключим големите електрически уреди и компютрите от електрическата мрежа.

Снимка 544586

Източник: iStock

От Facebook страницата Meteobalkans пък напомнят, че "човек може да бъде поразен от мълния, дори и ако носи със себе си електроника, включен телефон както и домашен любимец - те също могат да привличат мълниите!"