Филип Лхамсурен е от онази порода хора, които сякаш са родени за приключения - обича да живее отвъд предела на възможностите, не спира да се учи, не спира и да се усъвършенства; пътува, за да живее.

Първото си голямо приключение изживява през 1997 г. Тогава той се отправя на дълъг път към Монголия, с която го свързва кръвта във вените му. Израснал в бежански лагер и интернат, служил в редиците на Френския чуждестранен легион, Филип е свикнал да ходи пеша, да разчита само на собствените си сили и да бъде в тясна връзка с природата.

Именно тази връзка не спира да търси и днес. И я намира - както по време на велопреход от 10 хиляди километра от Родопите до Памир, така и в сърцето на Амазонската джунгла, но и в родните Родопи.

Снимка 491735

Източник: Личен архив

През 2015 г. прави опит да прекоси Амазонската джунгла сам, придвижвайки се със силата на собственото си тяло - пеша, с колело или с каяк. Не успява, защото стрелят по него и го ограбват. Но това го мотивира и три години по-късно го връща обратно. Ето така Филип Лхамсурен става и едва третият човек в света, прекосил Амазония сам.

Рискованото приключение отнема общо пет години и се равнява на над 7500 километра в джунглата, които Филип запечатва в книга и във филм, озаглавени "Прегръдката на Амазония". (изд. Книгомания, 27.90 лв.).

Снимка 491730

Източник: Личен архив

И макар че приключенията са това, с което става известен, те не са самоцел - Филип рекорди и постижения не гони, а предизвиква и променя себе си. Но той умее да живее пълноценно и през останалата част от времето - посветен на семейството и на работата, която обича.

Снимка 491749

Източник: Личен архив

Животът му след експедицията в Амазония не се променя коренно, но променя него. Днес той смята, че е различен, по-добър човек в много отношения. От 10 години се занимава с туристическа дейност, предимно с деца. Иска да ги научи на отношение и уважение към природата.

Снимка 491733

Източник: Личен архив

Радва се на малките победи и иска да е на 100% както тук и сега, така и там - на другия край на света. А за приключението, което често сънува и още не може да осъзнае, че му се е случило наистина, ще ни разкаже сам.

Още за приключението на Филип Лхамсурен и за книгата му "Прегръдката на Амазония" може да прочетете на mybody.bg.