На 14 май Украйна стана победител в музикалния конкурс Евровизия. Победата на Kalush Orchestrа обаче означава, че Украйна трябва да бъде домакин на следващото издание на Евровизия. По този повод президентът Володимир Зеленски каза, че страната "ще направи всичко възможно" да проведе финала през 2023 г. в "украински Мариупол" - "свободен, мирен и изграден отново".

Евровизия 2022, Украйна, Kalush Orchestra и това ли е големият победител в конкурса

Ето кой спечели Евровизия

Има ли изненадани

Оказва се обаче, че песенният конкурс през 2023 г. няма да се проведе в Украйна, както традицията повелява. Ето каква е и точната позиция на Европейския съюз за радио и телевизия.

Те обясняват, че след победата на Украйна в конкурса за песен на Евровизия през май проучват варианти за домакинство на конкурса следващата година с украинската обществена телевизия UA:PBC, която преди това организира събитието през 2005 г. и 2017 г.

Украйна на Евровизия 2022

Източник: GettyImages

Украйна на Евровизия 2022

Стана добре известна традиция победителят в Евровизия да бъде домакин на конкурса през следващата година, като покрива определени критерии, включително гарантиране на жизнеспособността на провеждането на събитието и спазването на безопасността на всички заинтересовани страни, включително обществеността.

Европейски съюз за радио и телевизия, Евровизия и обяснението им за промяната в точките по време на финала

Как се оправда Евровизия

Ето защо е бил анулиран част от вота

Предвид продължаващата война след руската инвазия в тазгодишния победител - Украйна, ЕСРТ отделя време да проведе пълна оценка и проучване за осъществимост както с UA:PBC, така и със специалисти от трети страни, включително по въпросите на безопасността и сигурността.

Испания на Евровизия 2022

Източник: GettyImages

Испания на Евровизия 2022

Те уточняват, че конкурсът за песен на Евровизия е една от най-сложните телевизионни продукции в света. Хиляди работят и присъстват на събитието, като са необходими 12 месеца време за подготовка.

Maneskin на Евровизия 2022

Източник: GettyImages

Maneskin на Евровизия 2022

"След обективен анализ, управителния съвет на конкурса за песен на Евровизия, с дълбоко съжаление заключи, че предвид настоящите обстоятелства, гаранциите за сигурност и работа, необходими на телевизионния оператор да бъде домакин, организира и продуцира конкурса за песен на Евровизия съгласно правилата му, не могат да бъдат изпълнени от UA:PBC", пишат на сайта си от ЕСРТ.

Европейски съюз за радио и телевизия не пропуска да благодари на UA:PBC за тяхното всеотдайно сътрудничество и ангажираност в проучването на всички сценарии през седмиците след победата на Kalush Orchestra на 14 май в Торино. Като признават, че споделят тъгата и разочарованието си, че конкурсът догодина не може да се проведе в Украйна.

Сърбия на Евровизия 2022

Източник: GettyImages

Сърбия на Евровизия 2022

ЕСРТ подкрепя UA:PBC след инвазията, като гарантира, че тази поддръжка ще продължи, за да може UA:PBC да поддържа незаменимата услуга, която предоставят на украинците.

В резултат на това решение, в съответствие с правилата и за да се гарантира непрекъснатостта на събитието, от Европейския съюз за радио и телевизия започват дискусии с BBC за потенциално домакинство на конкурса за песен на Евровизия 2023 в Обединеното кралство, които тази година завършиха втори с песента "Space Man" на Сам Райдър. 

Kalush Orchestra, Евровизия 2022, войната в Украйна и защо групата продаде наградата си от конкурса

Щедрият жест на големия победител на Евровизия

Защо украинската група продаде трофея си за почти 1 милион долара

"Пълното ни намерение е победата на Украйна да бъде отразена в предаванията следващата година. Това ще бъде приоритет за нас в нашите дискусии с евентуалните домакини", категорични са от ЕСРТ.