Финалът на Евровизия 2022 г., който се проведе в Торино тази година, донесе победа на Украйна и Kalush Orchestra с песента им "Stefania"

Евровизия, Украйна, Kalush Orchestra и защо прогнозите са, че те ще победят в конкурса

Ще спечели ли Украйна Евровизия

Какво сочат прогнозите на букмейкърите

Тя е написана от фронтмена на групата Олег Псюк в знак на любов и почит към майка му Стефания. 

"С избухването на войната посланието ми добива по-широк смисъл и се отнася до всички майки, които защитават децата си", смята украинецът, като не крие, че това е и най-доброто нещо, което някога е правил за майка си.

На челните места в Евровизия за 2022 г. се класираха съответно:

  1. Украйна
  2. Великобритания
  3. Испания
  4. Швеция
  5. Сърбия
  6. Италия
  7. Молдова
  8. Гърция
  9. Португалия
  10. Норвегия

Преди гласовете на зрителите по целия свят, резултатите от националното жури на всички държави класираха в челната десятка на първо място Великобритания, следвана от Швеция, Испания, Украйна, Португалия, Гърция, Италия, Нидерландия, Австралия и Азербайджан. 

Най-много точки зрителите обаче дадоха на Украйна (439), Молдова (233), Испания (228), Сърбия (225), Великобритания (183) и Швеция (180). С вота си обърнаха резултата и класира песента на украинската банда Kalush Orchestrа на първо място. 

Oт 40 участници в песенния конкурс до финала достигнаха 25. Концертът беше открит от представителите на Чехия. We Are Domi представиха песента им "Lights Off". След това на сцената се качиха изпълнители от Румъния, Португалия, Финландия, Швейцария, Франция, Норвегия, Армения, Италия, Испания, Нидерландия и Украйна. 

Във втората част на Евровизия чухме музикантите от Германия, Литва, Азербайджан, Белгия, Гърция, Исландия, Молдова, Швеция, Австралия, Великобритания, Полша, Сърбия и Естония. 

Именно на финала имахме възможност да чуем на живо за пръв път и изпълнителите от "големите пет", а именно Франция, Италия, Испания, Германия и Великобритания. 

Представителката на Испания Чанел с песента ѝ "SloMo" несъмнено успя да нагорещи страстите в Пала Алпитур в Торино. 31-годишната Чанел Тереро, родом от Хавана, Куба, показа че не само може да пее, но и да танцува отлично. Тя се представи като една истинска латино дива на сцената на конкурса. 

С невероятни изпълнения на живо публиката зарадваха миналогодишните победители Maneskin, които направиха премиера на новата си песен "Supermodel". Италианската глем поп група ни позволи да чуем и малка част от работата им по саундтрака към новия филм за Елвис Пресли - Elvis, който очакваме в кината на 24 юни.

Евровизия 2022 г., Kalush Orchestra, S10, Konstrakta и пет от най-добрите песни, които участват в конкурса тази година

5 от най-добрите песни на Евровизия за 2022 г.

България категорично не е сред тях

Видяхме и зрелищни изпълнения на Джилиола Чинкуети - италианска певица и победителка в конкурса за песен Евровизия от 1964 г., както и на водещите Лаура Паузини и Мика.